Rusya'dan Twitter'a Kapatma Tehditi

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) yaptığı açıklamada Twitter'ın yasaklı içerikleri kaldırmaması durumunda engelleneceğini açıkladı.

16.03.2021-17:01 - (Son Güncelleme: 16.03.2021-17:01) Rusya'dan Twitter'a Kapatma Tehditi

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu başkan yardımcısı Vadim Subbotin'in TASS'a yaptığı açıklamada geçen hafta hız yavaşlatması uygulanan Twitter'ın yasaklı içerikleri kaldırmazsa 1 ay içerisinde erişim engeli ile karşılaşacağını bildirdi.

Subbotin yaptığı açıklamada,“Bir ay belirledik ve Twitter'ın yasaklı içeriğin kaldırılması konusundaki tepkisini izliyoruz. Bu sürenin sonunda sosyal medya ağının yönetiminin eylemlerine bağlı olarak ilgili kararlar alınacak. Eğer Twitter Roskomnazdzor’un taleplerini, Rusya mevzuatının gereğini yerine getirmezse, sosyal medya ağının Rusya topraklarındaki faaliyetlerinin tamamen engellenmesi konusunu ele alacağız” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Twitter'ın intihar, çocuk pornosu ve uyuşturucu kullanımı içeren paylaşımları kaldırma yönünde harekete geçmemesi üzerine Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) geçen hafta Twitter yönetimine bir mektup göndererek rus vatandaşlarını korumak ve sosyal medya ağını Rusya'daki mevzuata uymaya zorlamak amacıyla yavaşlatma uygulandığını bildirmişti.

TÜRKİYE DE BENZER BİR HAMLE YAPACAK

1 Ekim'de yürürlüğe giren ve "Sosyal Medya Yasası" olarak da ifade edilen 7253 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" kapsamında 1 milyondan fazla ziyaretçisi bulunan sosyal ağ şirketlerinin Türkiye'de temsilcilik bulundurması gerekiyor. 

Yasaya göre sosyal medya şirketleri Türkçe yapılan başvuruları Türkçe yanıtlayacak.

Kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin başvurularda sosyal ağ sağlayıcı tarafından 48 saat içinde cevap verilmesi zorunlu hale gelecek. Sosyal medya şirketleri, kişi başvurularına ilişkin 6 ayda bir rapor yayımlayacak.

Mahkeme kararına rağmen 24 saat içinde hukuka aykırı olduğu belirlenen içerikleri çıkarmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Ayrıca sosyal medya şirketleri, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de bulundurmak için gerekli işlemleri yapması gerekiyor.

Temsilcilik bulundurmayan şirketlere kademeli olarak para cezası ve daha sonrasında ise yine kademeli olarak bank genişliğinin daraltılması yani yavaşlatma cezası verilecek. En sonunda ise erişim engeli kararı uygulanacak. Temsilci,lik açması halinde içeriklerine müdahale edileceğini iddia eden Twitter, halen Türkiye'de temsilcilik bulundurmuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal