Rusya'dan Türkiye'nin olası Suriye operasyonuna destek! 'Türkiye bunlara kayıtsız kalamaz'

Türkiye'nin Suriye'ye ilişkin yeni bir operasyon yapabileceği iddialarının konuşmaya başladığı bu günlerde Rusya'dan oldukça önemli bir son dakika açıklaması geldi. İşte haberin detayları...

28.05.2022-15:40 - (Son Güncelleme: 28.05.2022-15:40) Rusya'dan Türkiye'nin olası Suriye operasyonuna destek! 'Türkiye bunlara kayıtsız kalamaz'

Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin olası bir operasyon için sinyali vermesinin sonrasında Rusya’dan oldukça önemli bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'de olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını bildirdi. 

Dışişleri Bakanı Lavrov, Rus yayın organı olan Russia Today'in (RT) Arapça sitesinde yer verilen röportajında, Rusya'nın Suriye'deki varlığına yönelik açıklamada bulundu. 

Söz konusu Suriye'deki Rus güçlerine yönelik önemli açıklamalarda bulunan Lavrov, "Biz Suriye'de ülkenin resmi devlet başkanının ve meşru hükümetinin talebi üzerine buluyoruz. Biz orada BM'nin sözleşmelerine uygun olarak bulunuyoruz ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararını uyguluyoruz. Buna devam edeceğiz ve Suriye yönetiminin Suriye topraklarının tamamını geri alma çabalarına destek olacağız." diye söyledi. 

Sözde devlet kurmaya çalışıyorlar 

Suriye'de çeşitli ülkelerin güçlerinin bulunduğuna değinen Lavrov, "Hâlâ kimsenin oraya çağırmadığı ülkelerin ordularının birlikleri var orada. ABD askerleri, hâlâ Fırat Nehri'nin doğu yakasının büyük bölümünü işgal ediyor. Orada sözde devlet kurmaya çalışıyorlar, bölünmeyi destekliyorlar ve bölgedeki Iraklı Kürtlerin bir kısmının duygularını kullanıyorlar. Bu şekilde Iraklı ve Suriyeli Kürtleri birleştiren yapıda sorunlara yol açıyorlar." diye ifade etti. 

Saygı çerçevesinde çözülmesini istiyoruz 

Tüm bu yaşanan durumun bölgede gerginliğe neden olduğunu dile getiren Lavrov, "Türkiye, tabii bunlara kayıtsız kalamaz. Bu sorunların Suriye'nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözülmesini istiyoruz." diyerek talepte bulundu. 

Uluslararası meşruiyeti bir kenara bırakıp pragmatik temellere göre hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Kürtlerle de görüşüyoruz. Onları ABD'nin bir vaatte bulunup nasıl onu yerine getirmediğini daha dikkatle görmeye davet ediyoruz. Uluslararası meşruiyeti bir kenara bırakın pragmatik temellere göre de Şam'la ciddi bir diyaloğa girmek ve birlik içindeki bir devlette yaşamı düzenlemek için anlaşma yapmak en iyisi." şeklinde değerlendirmede bulundu.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal