Rusya'da Flaş Ukrayna Açıklaması: 'Savaş Olacak Mı?'

Son dakika gelen habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Ukrayna ile savaş olmayacak ancak çıkarlarımızın görmezden gelinmesine izin vermeyiz’ ifadelerini kullandı.

28.01.2022-11:29 - (Son Güncelleme: 28.01.2022-11:58) Rusya'da Flaş Ukrayna Açıklaması: 'Savaş Olacak Mı?'

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki hareketliliğinin gündeme taşınmasıyla ortalık iyice karışmıştı. ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın beklenen işgaline karşı tarih vermesinin ardından Rusya’dan açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile savaş çıkar mı sorusunu yanıtladı. 

Lavrov, Rusya’nın Ukrayna ile savaş olmayacağını ancak çıkarların da göz ardı edilmeyeceğini vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ‘Ukrayna ile savaş olmayacak ancak çıkarlarımızın görmezden gelinmesine izin vermeyiz’ ifadelerini kullandı.

SAVAŞ ÇIKAR MI?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus radyolarında gündemde olan konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD’den güvenlik garantisi taleplerine karşı net şekilde bir cevap almadıkları üzerine konuşan Lavrov, Ukrayna ile savaş çıkıp çıkmayacağı konusunda şu ifadelere yer verdi; ‘Bu, Rusya'ya bağlıysa, savaş çıkmayacak. Savaş istemiyoruz. Fakat çıkarlarımıza saldırılmasına, çıkarlarımızın göz ardı edilmesine de izin vermeyeceğiz.’


KARARI PUTİN VERECEK

Söz konusu olayla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, sürecin devamında kararı Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vereceğini ifade ederek şunları söyledi; ‘Amerikalıların yazılı yanıtını analiz ediyoruz. Antony Blinken'in dediği gibi, bunu Ukrayna ve diğer Batılı ülkelerle, ABD müttefikleriyle koordine ettiler. NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den de yazılı yanıt aldık. Bu iki belgeyi, Aralık 2021'de önerdiğimiz taslak anlaşmaya cevaben sağlandığı için bir paket olarak analiz ediyoruz. Sonuçlarımızın kurumlar arası koordinasyonundan sonra, bunları Devlet Başkanı Vladimir Putin'e sunacağız. Sonraki eylemlerimiz hakkında bir karar verecek.’

RUSYA'NIN ANLAŞMA TALEBİNE ABD VE NATO YANITI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’nın talep ettiği güvenlik garantisi teklifine verdiklerini cevaba yönelik açıklamalarda bulunmuştu. Konuşmasında NATO’nun ‘Açık Kapı Politikası’na dikkat çeken Blinken, şunları kaydetmişti; ‘Haftalarca ve bir anlamda yıllarca kamuoyu önünde söyledik: NATO'nun Açık Kapı Politikası'nı destekleyeceğiz ve bunu taahhüt ediyoruz" demişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise söz konusu teklife yazılı yanıt verdiklerini dile getirerek, "Bugün Rusya'ya gönderdiğimiz NATO yazılı yanıtta ana konulara değindim. Şimdi bir diyalog yolu izlemek ve siyasi bir çözüm bulmak için bir kez daha Rusya'ya ulaşıyoruz. Bu akşam onlara 30 NATO Müttefikinin çok çeşitli konuları kapsayan yazılı önerilerini göndermemizin nedeni budur.’


BİDEN TARİH VERMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna sınırında savaş hazırlığında olduğunu ve şubat ayında işgal edebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’ın birlikte bir telefon görüşmesinde, ‘Rusya'nın Ukrayna'yı gelecek ay işgal edebileceğine dair açık bir ihtimal var’ diye konuşmuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal