Rusya ve Taliban Moskova'da Buluştu! Türkiye'nin Rolü Kritik

Rusya Moskova Toplantısı'nda Taliban ve Orta Asya ülkelerini birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Toplantıda Türkiye hakkında kritik yorumlar yapıldı.

20.10.2021-16:18 - (Son Güncelleme: 20.10.2021-16:57) Rusya ve Taliban Moskova'da Buluştu! Türkiye'nin Rolü Kritik

Rusya’nın  başkenti Moskova’da düzenlenen Afganistan meselesine ilişkin toplantı  Rusya, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan’ın yanı sıra Tacikistan, Pakistan, Çin, Hindistan ve İran'ın temsilcilerin katılmasıyla başladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açılış konuşmasında Afganistan ile tüm komşu ülkelerin barış içinde yaşamasını temenni ederek sözlerine şu şekilde devam etti;  ABD temsilcilerinin toplantıya katılmadığını ve bundan üzüntü duyduklarını dile getiren Lavrov, "ABD, ikinci kez art arda Afganistan meselesiyle ilgili genişletilmiş üçlü toplantıya katılmıyor. Bunun bazı temel sorunlarla ilgili olmadığını umuyorum. Muhtemelen, bunun sebeplerinden biri de ABD’nin Afganistan özel temsilcisinin geçenlerde değişmesidir. ABD’nin Afganistan meselesi yönünde çalışmaya hazır olduğunu ve yeni özel temsilcinin de ileride atılacak adımlara katılacağını umuyorum."


TALİBAN'LA DAHA ÖNCE GÖRÜŞTÜK

Toplantı öncesi Taliban'la görüştüklerini açıklayan Dışişleri Bakanı Lavrov Taliban ile sosyal konular ve temel hak ve özgürlükler üzerine konuştuklarını belirtirken açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Taliban'ı, herhangi birinin Afganistan topraklarının üçüncü ülkelerin çıkarlarına, özellikle de Afganistan'ın komşu ve müttefiklerimiz olan Orta Asya ülkelerine karşı kullanmasını engelleme yönündeki çizgiyi takip etmeye çağırıyoruz."


ÇARPICI TÜRKİYE İDDİASI

Afganistan'ın istikrara kavuşması için diyalog yollarını açık tutan Türkiye, Taliban heyetinin Ankara ziyaretinde de önemli tavsiyelerde bulundu. Türkiye'nin açık tuttuğu bu diyalog yolu, Afganistan'la komşu ülkelerin Türkiye'yi 'dizginleyici' görerek yakınlaşma çabalarına yol açıyor.

Toplantı sonrası yazılı açıklama yapan bölgenin geleceği ile yorumlar yaparak Türkiye'nin bölgedeki önemini anlatan Rusya Bilimler Akademisi Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde uzman olan Stanislav Pritch'in şunları söyledi: "Türkiye'nin manevra alanı araması ve varlığını, savunma da dahil olmak üzere belirli alanlarda ekonomik iş birliğini ve karşılıklı yardımı güçlendirmeye yönelik anlaşmalar ve adımlar aracılığıyla belgelemesi yaygın bir uygulamadır."


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal