Rusya uyarmıştı Polonya’dan sert cevap: Askeri gösteride Bayraktar TB2 detayı

Rusya ile Polonya arasındaki gerilim artıyor. Putin’in "Stalin'in hediyesini hatırlatacağız" diyerek verdiği gözdağına Polonya ordusu gösteri yaparak cevap verdi. Gösteriler sırasında Bayraktar TB2 detayı dikkat çekti.

16.08.2023-10:05 - (Son Güncelleme: 16.08.2023-10:17) Rusya uyarmıştı Polonya’dan sert cevap: Askeri gösteride Bayraktar TB2 detayı

İHA’da yer alan habere göre; Rusya ile Polonya arasındaki gerilim giderek artıyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in, yaptığı bir açıklamada "Stalin'in hediyesini hatırlatacağız" sözleri ile gözdağı vermesi, Polonya’yı kızdırdı. NATO ülkesi Rusya’ya cevap olarak askeri gösteri düzenledi. "Polonya Silahlı Kuvvetler Günü" kapsamında 2 binden fazla askerin yürüdüğü, 200'den fazla askeri teçhizatın sergilendiği tören, şehirde büyük ilgi gördü. 

Askeri gösteride Bayraktar detayı

Vatandaşın akın ettiği törende önce Polonya Milli Savunma Bakanı ardında da Mariusz Blaszczak'ın konuşmasının ardından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Duda, "Polonya özgür, bağımsız ve güvende olsun diye savaş alanlarında kanlarını dökenlere saygılarımı sunuyorum. 1920 yılında hem vatanımız için hem de Batı için Bolşevik yayılmayı durduran zaferle Polonyalı askerler tarihin akışını değiştirdi" ifadelerini kullanarak, bugün gelinen noktada güvenlik meselesini konuşmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. 

"Bağımsız polonya'nın dayanağı bağımsız Ukrayna'dır"

Cumhurbaşkanı Duda, "Herkes güvenliğin ne kadar temel bir mesele olduğunu görüyor. Bugün yeniden tehlikeli zamanlarda yaşamak zorunda kaldık. Ülkemizin doğu sınırının ardında Rus saldırganlığının yol açtığı savaş acılar, ölüm ve ıztırap getirdi. Maalesef ki bunun sonu görünmüyor. Ukrayna aynı zamanda Polonya'nın yardımları sayesinde kendini savunuyor, savaşıyor. Bugün Ukrayna'ya desteğimizi eleştirenler Polonya'nın güvenliğinin neye dayandığını anlamıyorlar. Bağımsız Polonya'nın dayanağı bağımsız Ukrayna'dır, bağımsız Belarus'tur." dedi.

Polonya askeri gösteri

"Bayraktarlar, F-35'ler, Abrams tankları ile ordumuzu modernize ediyoruz"

Son yıllarda Polonya’nın güçlenmesi ve orduların eğitimleri hakkında çok ciddi adımlar attıklarını dile getiren Duda, "2015 yılından önce asker sayısı, askeri birimlerin sayısı azaltıldı. Bu yanlış politikaya dönüş yok. 2015 yılında asker sayısı 97 bin, tümen sayısı 3 idi. Bugün Polonya ordusunda 170 binden fazla asker görev yapıyor, beşinci tümeni oluşturmaktayız. Komuta sistemimizi güçlendiriyor, Abrams ve K2 tankları, Apache, Black Hawk helikopterleri, Bayraktarlar, F-35, F-16'lar ile ordumuzu modernize ediyoruz. Hiç kimse, hiçbir zaman ülkemize saldırma cesareti bulamasın diye ordumuzu modern silahlarla donatmaya devam edeceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Duda'nın konuşmasının ardından 2 bin askerin resmi geçit töreni başladı. Polonya'da görev yapmakta olan ABD, İngiltere, Romanya ve Hırvatistan askerleri de Polonyalı askerlerle beraber yürüdü. Paraşütçülerin gösteri yaptığı törende, top atışları yapıldı.

Rosomak zırhlı personel taşıyıcıları, kundağı motorlu havan topları, Krab ve K9 top obüsleri, HIMARS roketatarları, Abrams, Leopard 2, Güney Kore yapımı K2 tankları, Borsuk piyade savaş araçları, Baobab-K mayın döşeme araçları yanı sıra çok sayıda teknik, tıbbi ve lojistik aracın geçişi vatandaşların büyük beğenisini topladı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal