Rusya, Ukrayna’yı hipersonik füzelerle vurdu: Onlarca ölüme neden oldu

Rusya’nın Ukrayna işgalinin birinci yılı geçmesinin ardından Rusya saldırılarına durmaksızın devam ediyor. Son olarak Rusya Ukrayna’nın genelinde gerçekleştirdiği saldırılarda en az 10 kişinin yaşamını yitirdi. Moskova yönetimi saldırılarda hipersonik füzelerin kullanıldığı belirtti.

10.03.2023-10:45 - (Son Güncelleme: 10.03.2023-12:11) Rusya, Ukrayna’yı hipersonik füzelerle vurdu: Onlarca ölüme neden oldu

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Kinzhal hipersonik füze sistemi de dahil olmak üzere havadan, denizden ve karadan uzun menzilli silahlarla Ukrayna’nın askeri altyapısının temel unsurlarını vurduk” ifadelerini kullandı.

En büyük Rus saldırı

Söz konusu olan yaylım ateşi, Ocak ayının sonlarından bu yana gerçekleştiren en büyük Rus saldırısı olarak belirtildi.

Ukrayna güçleri ise, 34 seyir füzesinin ve dört de İran yapımı insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı. Ancak yetkililer,   Kinzhal balistik füzeleri, Kh-22 gemisavar füzeleri ve S-300 uçaksavar füzelerini ise imha edemediklerini belirtti.

Hipersonik füzelerle saldırı düzenlendi

Reuters’a konuşan Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü, "Bu büyük bir saldırıydı ve ilk defa bu kadar çok farklı türde füze kullanıldı. Böyle bir şey daha önce hiç olmamıştı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin ses hızının beş katından daha hızlı hareket edebilen balistik hipersonik füzelere yaptığı yatırımlardan bahsetti. Nükleer enerji operatörü Energoatom, Zaporijya’daki elektrik kesintisinin Ukrayna elektrik sistemi ile tesis arasındaki bağlantıyı yok ettiğini açıkladı.

Rus saldırıları enerji hatlarına odaklanmış durumda

Tesisteki enerji kesintisi daha sonra çözüldü. Ancak çözüm sağlanana kadar ise santral dizel jeneratörlerle çalıştırıldı. Santraldeki radyoaktif maddelerin soğutulması için elektriğe ihtiyaç duyuluyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, “Bugün enerji kaybının, Zaporijya Nükleer Santrali için durumun ne kadar kırılgan ve tehlikeli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal