Rusya lideri Putin'den dikkat çeken açıklama: 'Bunu Türkiye ile gerçekleştirdik!'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Tüm Ukrayna tahılı farklı ülkelere değil Avrupa Birliği'ne (AB) taşındı. Gıda sorunları yoğunlaşacak, insani felaket büyüyor ve Ukrayna tahılının güzergahını değiştirmeyi düşünmek zorundayız. Yoksul ülkeler gıdaya erişimini kaybediyor." ifadesinde bulundu. Ukrayna tahıl ihracatını kolaylaştırmak için her şeyi yapacağına söz veren Putin, "Bunu Türkiye ile gerçekleştirdik" dedi.

07.09.2022-16:15 - (Son Güncelleme: 07.09.2022-17:51) Rusya lideri Putin'den dikkat çeken açıklama: 'Bunu Türkiye ile gerçekleştirdik!'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'nın Rusya'ya yaptırımlarının tüm dünya için tehlikeli olduğunu belirterek, "Batı, on yıllardır yaptırım politikası yürütüyor. Ancak, tektonik değişiklikler oldu, Asya Pasifik'in rolü küresel ekonomide arttı. Batı hâlâ kendisine uyan düzeni tutmak istiyor. Batılı ülkeler, güvenlik politikası ve ekonomi açısından kısa görüşlü kararlar alıyor Avrupa'da Rusya ile ilişkilerinin kesilmesinden dolayı, üretimin durduğunu görüyoruz "dedi.

Bununla birlikte Putin dolar, euro ve sterline piyasalardaki güveninin azaldığını vurgulayarak, "Gazprom ve Çin, doğalgaz için 50-50 oranında ruble ve yuan ödeme sistemine geçti" dedi.

"Rusya enflasyonunun bu yıl yüzde 12'ye ulaşacağına inanıyorum" diyen Putin, "Gelecek yıl hedeflenen enflasyon düzeylerine ulaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

"Ukrayna tahılı AB ülkelerine gidiyor"

Dünya genelindeki yüksek enflasyon, üretim sorunu ve gıda krizine de değinen Putin, İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşması doğrultusunda Ukrayna limanlarından çıkan tahılın yoksul ülkelere değil AB üyesi ülkelere ulaştırıldığını savunarak, "Ukrayna tahılının ihraç edilmesini sağlamak için her şeyi yaptık ve elbette bundan yola çıktık. Afrika devletlerinin liderleriyle görüştüm ve onlara çıkarlarını sağlamak amacıyla Ukrayna tahıl ihracatını kolaylaştırmak için her şeyi yapacağımıza söz verdim. Bunu Türkiye ile gerçekleştirdik. Türkiye ara ülke statüsünden çıkarsa, Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı gelişmekte olan ve en fakir ülkelere değil, AB ülkelerine gönderilecek. En çok ihtiyaç duyan ülkelere yardım etmek anlamına gelen BM Dünya Gıda Programı kapsamında, 87 gemiden sadece iki tanesine yükleme yapıldı. 2 milyon tondan sadece 60 bin ton bu 2 gemiyle taşındı. Bu, gelişmekte olan ülkelere gönderilenlerin sadece yüzde üçü" ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal