Rusya köşeye sıkışıyor: Kritik bölgeden geri çekildiler

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın 4 bölgesinde ilhak ilan eden Putin’e Lyman bölgesinden şok haber geldi. Rus askerleri savaşın kritik bölgelerinden birisi olan şehirden geri çekildi. İşte haberin detayları...

02.10.2022-09:52 - (Son Güncelleme: 02.10.2022-10:44) Rusya köşeye sıkışıyor: Kritik bölgeden geri çekildiler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz Cuma günü Ukrayna’nın 4 bölgesinde ilhak ilan etmişti. Bu açıklamasıyla Avrupa’ya gözdağı veren Putin’e şok bir haber geldi. Rusya Ukrayna savaşının kritik bölgelerinden birisi olan Ukrayna’nın Lyman şehrinde Ukrayna askerleri halen devam etmekte olan operasyonla doğudaki Lyman'ı Moskova için kritik öneme sahip kalenin etrafında Rus güçlerini kuşattı. Alınan son bilgilere göre Rus askerleri savaşın kritik bölgelerinden birisi olan Lyman şehrinden geri çekilmeye başladı. 

Tatsız bir haber 

Lyman'ın bulunduğu Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde Rusya'nın vekil yönetiminin lideri Denis Pushilin, cuma günü yaptığı açıklamada, kasabanın "yarı kuşatılmış" olduğunu söyleyerek, ‘’Bu çok tatsız bir haber, ancak duruma aklı başında bir şekilde bakmalı ve hatalarımızdan sonuçlar çıkarmalıyız.’’ ifadelerini kullandı. 

Ukrayna kuvvetlerinin Putin'in Ukrayna haritasını yeniden çizme girişimini gözardı ederek ilerlemesi, Rusya'nın Rus işgali altındaki topraklar üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için karşılaştığı büyük zorlukların altını çizdi. Ayrıca, Putin'in nükleer tehditlerine rağmen, Ukrayna'nın boyun eğmediğini ve savaştaki cephelerin değişmediğini gösterdi.

Lyman Rusya

Rusya köşeye sıkışıyor

ABD merkezli bir grup olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Ukrayna ordusu şehri kuşatmak ve kalan Rus birliklerini engellemek amacıyla batıdan ve güneyden Lyman'ı kapattı. Lyman'dan çıkan yollar, Ukrayna tarafından veya topçu menzili içinde kontrol ediliyor gibi görünüyor ve bu da Rusya'nın olası geri çekilme planlarını zorlaştırıyor.

Lyman'ın kontrolü, Ukrayna'nın son haftalarda elde edilen askeri kazanımlar üzerine inşa edip edemeyeceğine dair bir test olarak görülüyor, ancak savaşın kesin sonucu hemen belli olmuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin danışmanı Mykhailo Podolyak, Telegram'da Rus kuvvetlerinin Lyman'dan "çıkmak istemek zorunda kalacağını" söyledi.

Kritik bölgeden geri çekildiler

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lyman'da 5 bin Rus askerinin Ukrayna ordusu tarafından kuşatılması riski nedeniyle çekilme kararı alındığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, askerlerin daha avantajlı hatlara çekildiğini belirtti.

Lyman şehri neden önemli?

Rusya, Mayıs ayı sonlarında Lyman'ı ele geçirdikten sonra Lyman şehrini asker konuşlandırma ve mühimmat tedariki için önemli bir lojistik merkeze dönüştürmüştü. Şehir aynı zamanda Ukrayna'nın doğu ve kuzeydoğusundaki Donetsk, Luhansk ve Harkov bölgelerini birbirine bağlayan önemli bir demiryolu merkezi olarak stratejik öneme sahip.

Lyman'da Ukrayna'nın yeniden kontrol sağlamasının, 24 Şubat'ta işgalin başlamasından bu yana Rusya'nın "en kötü askeri yenilgilerinden biri" olacağı belirtiliyor. Ukrayna ordusunun Lyman'da kontrolü ele geçirirse bu durum Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin kuzey kısmını tamamen temizlemesine ve komşu Luhansk bölgesine ilerlemesine izin verecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal