Rusya'dan sürpriz hamle: Türkiye'nin borçlarını sildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik bir jestte bulundu. Putin, Ukrayna yaptırımlarına uymaması sebebiyle Türkiye'nin kredi borcundan kalan cezayı sildi.

30.05.2024-16:49 - (Son Güncelleme: 30.05.2024-16:49) Rusya'dan sürpriz hamle: Türkiye'nin borçlarını sildi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna yaptırımlarına uymaması nedeniyle Türkiye'nin kredi borcundan kalan cezayı silerek bir jestte bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Batı yaptırımları nedeniyle ödeyemediği kredi borcuna faiz uygulanmamasını öngören protokolü onayladı. Bu adım, Türkiye'nin Ukrayna yaptırımlarına katılmaması dolayısıyla bir jest olarak değerlendiriliyor.

Kredi Anlaşması: Türkiye, 2017 yılında Rusya'dan 726 milyon dolar ihracat kredisi aldı. Bu kredinin 111 milyon dolarlık kısmı, Batı'nın yaptırımları nedeniyle ödenemedi.

Faiz Silinmesi: Eylül 2023'te Türkiye, borcun tamamını geri ödemiş olmasına rağmen anlaşma gereği 17 milyon dolarlık bir ceza borcu bulunuyordu. Rusya parlamentosu Duma, bu cezanın silinmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Açıklamalar: Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazonov, Türkiye'nin yaptırımlar nedeniyle ödemelerde zorlandığını ve bu durumun kontrolü dışındaki nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

Kararın nedenleri ve sonuçları

Dostluk ve İşbirliği: Rus vekil Vyaçeslav Nikonov, ceza tutarının ikili ticaret hacmiyle kıyaslanamayacak kadar düşük olduğunu ve bu kararın dostluk ve ekonomik iş birliğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Yaptırımlara Katılmama: Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı askeri harekat sonrası Batı'nın uyguladığı geniş kapsamlı yaptırımlara katılmamıştı. Ankara, Moskova ile ilişkilerini bu süreçten etkilenmemesi için yoğun çaba göstermişti.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal