Rusya 105 yıl sonra ilk defa dış borcunu ödeyemedi!

Rusya'nın iki eurobond kuponunda 1 aylık ek süresi Pazar günü doldu. Böylece ülke bu ödemelerinde temerrüde düşürüldü. İşte haberin detayları...

27.06.2022-12:38 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-12:38) Rusya 105 yıl sonra ilk defa dış borcunu ödeyemedi!

Rusya, 100 milyon $'lık bir borç ödemesini vadesinde yapamayarak 105 yıl sonra ilk kez temerrüde düştü. Ülkenin neredeyse 100 milyon dolarlık 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesinde verilen 1 aylık ek süre doldu ve bu ödemeler için temerrüt ilan edildi. 

Böylece Ukrayna işgalinin sonrasında yabancı para ödemelerinin sınırlandırıldığı ortamda farklı çözümlerle aylardır temerrütten kaçınan Rusya 105 yılın sonunda temerrüde düşmüş oldu. 


Maliye Bakanı temerrüdü bir 'komedi' olarak yorumladı 

Öte yandan Rusya temerrüt ilanını kabul etmezken, bahsi geçen ödemeyi yapacak yeteri kadar fonları bulunduğunu aktardı. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov temerrüdü bir 'komedi' olarak yorumladı. Rusya ödemelere yönelik yeni bir mekanizmayı masaya yatırmıştı. 

Ayrıca Rusya Maliye Bakanı Siluanov daha öncesinde eurobond tahvil sahiplerinin ödemelerini almak için döviz ve ruble hesabı açması gerekeceğini belirtmişti. 

Dış borç ödemelerini ruble ile yapacaklar 

Bunun yanı sıra Siluanov yeni sistemle Batı'nın ödeme altyapısının bypass edileceğini dile getirmiş ve Moskova hükümetinin dış borç ödemelerini ruble ile yapacaklarını aktarmıştı. 

ABD Mayıs ayı içerisinde Rusya'nın ABD'li tahvil sahiplerine ödeme yapmasına izin veren istisnanın süresinde uzatmaya gidilmeyeceğini duyurmuştu. Bahsi geçen istisnanın sona ermesiyle birlikte Rusya'nın yatırımcılara ödeme yapmasının engellenmiş ve Rusya temerrüde düşmenin eşiğine kadar gelmişti.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal