Ruh tahribatlarına dikkat! Savaş haberlerini izlemek insan psikolojisine etkisi!

Dünya tarihine baktığımız zaman sürekli birbiriyle savaş halinde olan toplulukları görmekteyiz. İnsan ırkı; hırsları, intikamları ve aç gözlülüğü sebebiyle huzuru bulamamıştır. Son 3 aydır Gazze’de yaşanan soykırım sadece oradaki vatandaşların ruh haline dokunmakla kalmıyor, onların durumunu takip eden vatandaşların üzerinde de büyük bir psikolojik etki yaratıyor. Savaş haberlerini izlemek ruh tahribatına sebebiyet veriyor. Gelin bu konuda uzmanlara kulak verelim…

11.01.2024-18:00 - (Son Güncelleme: 11.01.2024-18:00) Ruh tahribatlarına dikkat! Savaş haberlerini izlemek insan psikolojisine etkisi!

Savaş haberleri çoğunlukla dramatik, üzücü görüntüler ve hikayeler içerir, bu da bireyde kaygı, anksiyete ve stres seviyelerinin artışına sebep olur. Sürekli bir acıya maruz kalmak burada kanıksama sorunu da ortaya çıkarmasına sebep olabilir. Başkalarının acılarına empati duyamama, hemhal olamamak gibi problemlerine sebebiyet verebilir.

Savaşı izlemenin birçok etkisi mevcut

savaş haberlerini izlemek insan psikolojisine etkisi

Savaş, yıkım acı haberleri toplumda bir infial yaratarak, bir güvensiz toplum krizine de sebebiyet verebilir. Tehditvari bir olgu, korku ve paranoya duygularını tetikleyebilir. Bu durum, kişisel güvenlik konusunda da önemli sorunlara yol açabilir. Acı hikayelerine sürekli, tekrar tekrar maruz kalmak depresyon ve hatta travma oluşturabilir. Dolayısıyla bazı kişilerde Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) semptomları gelişebilir. Olumlu açıdan bakıldığında ise insani duygular hareket ederek mazlum olan insanın yanında yer alarak, zalimin karşısında durabilir. Bireyleri, toplumları merhamet duygusunu harekete geçirerek insani yardım için çabalamasını da sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki sürekli maruz kalmak kişiyi çaresiz, hayattan bir anlam beklememeye de yönlendirebilir.

Siyasi görüşlerinizi etkileyebilir

Savaş haberlerini yatmaya yakın izlediğimiz zaman uyku kalitesine de doğrudan bir etkisi olabilir. Unutulmamalıdır ki güçlü duygular gen aktarımı olarak geçer yani güçlü bir duygunuz mesela duygusal yapınız, aynısını gen aktarımı olarak çocuğunuza da geçmenize sebep olabilir. Ruh tahribatına neden olan görsel ve yazılı içerikler ileriki hayatınızı da yansımaktadır. Savaş haberleri bireylerin siyasi ve sosyal tutumlarını da şekillendirebilir. Dış politikada alınan kararlar, insani yardım çabaları ve hükümetin uluslararası arenadaki konumu kişisel vizyonu da etkileyebilir.

savaş haberlerini izlemek insan psikolojisine etkisi

Psikolojik destek alınabilir

Olumsuz yıkım, savaş haberlerine sürekli maruz kalmak fazlaca bilgi yüklemesine ve bilişsel yorgunluğa yol açabilir. Savaş haberleri, bireylerin önceden var olan inanç ve ön yargılarına da etkisi olabildiği gibi küresel sorunların ele alınmasında yapıcı diyalog ve iş birliğini engelleyebilir. Savaş haberlerini izlemenin psikolojik etkilerinin bireyin ruhsal dayanıklılığına ve travmatik olaylara daha önce maruz kalmasına bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bu etkileri hafifletmek adına, can sıkan olaylara maruz kalmayı sınırlandırmak, ara vermek ve gerekirse psikolojik destekte almak tavsiye edilebilir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal