Çıra suyunun doğal faydalarından haberdar mısınız?

Doğanın bize cömertçe sunduğu sağlıklı, lezzetli besinlerden biri çıra suyudur. Uzmanlar tarafından çıra suyunun oldukça faydalı olduğu belirtilirken, günde 2-3 bardak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Çıra suyunun faydalarına dair derlediğimiz haberimizde, tüm detaylarına ulaşabilirsiniz…

11.01.2024-16:23 - (Son Güncelleme: 11.01.2024-16:23) Çıra suyunun doğal faydalarından haberdar mısınız?

Toplum tarafında yaygın olarak bilinen ve şeker hastaları tarafından çokça kullanılan çıra suyunun bilimsel faydaları TÜBİTAK projesiyle de ispatlanmıştır. Kan şekerini düzenlenmesinde faydalı olduğu, insülin direncini denge de tuttuğu ayrıca doku yağlanmasının önüne geçtiği de ortaya çıkmıştır.

Arap dünyası çok tercih etmektedir

Çoğunlukla Arap dünyası çıra suyuna büyük ilgi göstermektedir. Ayrıca sizlerde çıra suyunu aktarlardan ulaşabilirsiniz. Çam çırası antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonuna faydalı olduğu bilinmektedir. Kronik rahatsızlığı olanlar ve daimi ilaç kullananlar, öncelikle doktoruna danışarak kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Vücuda nasıl bir fayda sağlar?

Çıra suyunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün; ‘‘İçerdiği lif ile sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sorunları önler. Potasyum ile kan basıncını dengeler ve kalp sağlığını destekler. Antioksidanlar ile vücudu toksinlerden arındırır ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Zeaksantin ve lutein ile göz sağlığını korur ve göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Reçine ile öksürüğü keser ve boğaz ağrısını hafifletir. Alkali ile vücudun pH dengesini sağlar ve asitliği azaltır. Romatizma ağrılarına doğrudan etki eden çıra suyu vücudun ağrı hissiyatını azaltır. Kısa süre içerisinde inatçı balgamı söker ve daha rahat hissetmenizi sağlar.’’

Çıra suyunun hazırlanış tarifi

çıra suyunun faydaları nelerdir?

Çubuk şeklinde hazırlanan reçine oranı yüksek bir adet doğal çam çırasını sudan geçirerek üzerindeki kir temizlenir. Ardından normal bir sıcaklıkta olan içme suyunun içine atılır. Su miktarı olarak önerilen; 5 litre suya 1 çubuk şeklindedir. Karışımdaki en önemli husus, çıranın içindeki reçine oranı ve bu reçinenin suya kendisini bırakmasıdır. Dolayısıyla satılan çam çırasına çok dikkat etmeniz gerekir. Aldığınızda ürünün bol reçineli ve doğal çam çırası olması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise suyun kesinlikle sıcak olmaması ve çıra ile birlikte kaynatılmamasıdır.

1 gün suda bekletilmeli!

Hazırlanmış olan su 1 gün bekletilmelidir. Buradaki amaç ise çam çırasının içerisindeki faydalı yağların suya nüfus etmesini ve suyun pH değerinin yükselmesini sağlar. Bir günlük beklemenin ardından suyun hafif sarımtırak bir renk alır ve tadında doğal çam çırasının aromatik etkisi belirgin bir hale gelir. İçmeden öncede çalkalamanız daha doğru olacaktır.

çıra suyunun faydaları nelerdir?

Düzenli olarak tüketilmelidir!

Suyun hazırlanmasıyla birlikte, günlük olarak düzenli bir şekilde tüketilmesi beklenilmektedir. Her hastanın tedaviye cevap verme süresi farklı olmaktadır. Fayda görebilmek adına sabırlı ve düzenli bir şekilde kullanmak gerekir. Uzun süreli kullanıldığı takdirde diyabet hastalığının etkilerini azaltarak yaşam kalitesinde artış sağlanabilir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal