RTÜK'ten Tartışılacak Karar! Tüm Bilgileri Alabilecek

RTÜK'ün dün yaptığı toplantıdan çok tartışılacak bir karar çıktı. Alınan karara göre, internet üzerinden yayın yapan tüm platformlar artık tüm kullanıcı bilgilerini RTÜK ve BTK ile paylaşmak durumunda.

26.09.2018-10:31 - (Son Güncelleme: 26.09.2018-10:22) RTÜK'ten Tartışılacak Karar! Tüm Bilgileri Alabilecek

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet üstünden gerçekleştirilen radyo ve TV yayınlarını denetim ve yaptırım şartlarına bağlayan yönetmelik taslağını görüşmek üzere dün bir araya geldi. Yaklaşık 4 buçuk saat devam eden görüşmede, internetten gerçekleştirilen TV ve radyo yayınlarına geniş denetim ve sansür yetkisi sağlayan tasarı oy çokluğu ile kabul edildi.

Yönetmeliğin temel hedefi, televizyon kuruluşlarının internet üstünden gerçekleştirdiği yayınların RTÜK denetimine tabi olması. Ayrıca televizyonların internet üstünden gerçekleştirecekleri yayın için de ayrıca lisans alması lazım olacak.

CHP'Lİ ÜYELER İTİRAZ ETTİ

Cumhuriyet'te yayınlanan habere göre, toplantıda; BTK uzmanları ile beraber düzenlenen yönetmelikte yeni göze çarpan bir detay üst kurulun CHP'li üyelerinin itirazına sebep oldu. İtiraza karşın kabul edilen yönetmelik maddesine göre, ücreti karşılığında hizmet sağlayan platform işletmecileri, aboneler ile alakalı her türlü bilgi ve belgeyi RTÜK'e vermek mecburiyetinde.

RTÜK, İSTEDİĞİ BİLGİLERİ ALABİLECEK

Bu mecburiyet taslakta, "İnternet mecrasından yayın lisansı alan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar; firma ve ortaklık yapısına, programlarına, yayınlarını ileten platform işletmecilerine ve varsa aboneler ile alakalı Üst Kurul tarafından talep edilen her türlü bilgi ve belgeyi söylenen zaman içinde vermekle sorumludurlar" ifadeleri ile düzenleniyor.

UYGULAMANIN KAPSADIĞI ALAN

Uygulama, şu manaya geliyor:

Abone sayıları ve abonelik ile alakalı her türlü bilgi rutin olarak her senenin sonunda verilecek, fakat RTÜK her talep ettiğinde bu bilgileri isteyebilecek. Bu şekilde Netflix, Amazon Prime, BluTV, PuhuTV, Tivibu, Digitürk — Dilediğin Yerde, D-Smart Go, Turkcell TV+, Vodafone TV, FilBox gibi milyonlarca abonesi bulunan, bir dizisi en az 5 milyon defa izlenen, akıllı TV, tablet ve cep telefonu üstünden toplam izlenme süresi ise milyonlarca saati geçen, İPTV olarak isimlendirilen 'online TV' platformlarının aboneleri ile abonelik sözleşmesi üstünden kurduğu ilişkiye dönük bütün şahsi bilgiler RTÜK ve BTK'nın elinde bulunacak.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal