Rooibos Çayının Faydaları Nelerdir?

Güney Afrika'dan ülkemize gelmiş bitki çayı Rooibus, kilo vermede ilk kullanılan çaylardan biri. Üstelik içinde ne yağ var ne karbonhidrat! Kafein içermemesi nedeniyle yeşil çaya alternatif olarak görülen kırmızı Rooibos çayı nedir, faydaları nelerdir?

29.08.2019-09:24 - (Son Güncelleme: 08.05.2021-15:24)  Rooibos Çayının Faydaları Nelerdir?

Göbek çevresindeki yağı engelleyen bu çay ile stres kaynaklı kilolarınızdan kolayca kurtulabileceksiniz. Ayrıca birçok sağlık sorununu da çözüyor. Rooibos çayı hangi bitkiden üretilir, faydaları nelerdir? Rooibos çayı nasıl demlenir?

Güney Afrika'da büyüyen ve Aspalathus linearis ağacından yararlanılan bitkisel çay, kilo kaybetme konusunda etkili olduğu kadar birtakım hastalıklara karşı da iyi gelmektedir. Çalışmalardan elde edilen verilere göre Rooibus çayı bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor aynı zamanda zayıflamayı hızlandırıyor. İçinde herhangi bir yağ ya da karbonhidrat olmayan doğal bitki çayı çayı, bedende yağ birikimine izin veren hormonun meydana gelmesini engelliyor..

Zayıflama çayları arasında popüler olduğu düşünülen Rooibos, tatlı bir aromaya sahip olduğundan ilave tatlandırıcıya gerek duyulmaz. Oksidatif maddesi stres, göbek çevresinde yağ birikimini tetikleyebilir. Fakat, Rooibos çayı yeşil çay benzei oksidatif stres halini azaltarak kilo vermeyi kolaylaştırır.

Son dönemde Türkiye'de popülerleşen rooibos çayı faydaları ile dikkat çekiyor. Sağlıklı beslenenler tarafından özellikle tercih edilen rooibos çayı yan etkileri ise oldukça azdır. Vücudun gereksinimlerini karşılamada olumlu katkısı olan bu çay, hoş tadı ve güzel kokusuyla siyah çay veya kahve yerine tercih edilmeye başlandı.

Özellikle içerisinde kafein olmamasından dolayı ve antioksidan tarafından zengin olması sağlık açısından büyük yarar sağlamaktadır.

ROOİBUS ÇAYI NEDİR? 


Güney Afrika’da yetişen ve “Kırmızı Çalı” olarak da bilinen Rooibos bitkisinin yapraklarından elde edilen çaya Rooibos (roybos) çayı denir.

Rooibos çayının bildiğimiz çay bitkisiyle bir ilgisi yoktur. Ancak aromatik tadı ve kafein içermiyor oluşuyla son yıllarda siyah ve yeşil çaya alternatif olarak pek çok marka, özel karışımlı rooibos çaylarını piyasaya sunuyor.

Sıklıkla adını duyduğumuz rooibos (roybos) çayı Afrika’da “ kızıl çalı” bitkisinden elde edilen bir çay türüdür. Bitkinin yaprakları okside olmasın diye toplandıktan hemen sonra kurutulur. Kurutulmuş bu yapraklar fermente edilerek kırmızı bir renk alır.

ROOİBUS ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

- Rooibos çayının en büyük yararı kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Kalorisi çok düşük bir bitki olan Rooibos çayı içerisinde 0 ile 2 kalori arasında kalori bulunmaktadır.

- Diyet yapan kişilerin tatlı istemeleri durumunda Rooibos çayını tüketebilirler.

- Rooibos çayı içildiğinde antioksidanlardan aspalathin ve nothofagin alınmış olunur. DNA'ya zarar veren ve normal hücre fonksiyonlarını engelleyen zararlı oksijen radikalinin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

- Rooibos çayı oksidatif stres düzeylerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bu sayede de kilo vermeye yardım eder.

- Kan şekerini düşürmeye yardımcı olmaktadır.

- Rooibos çayı tadı ve kokusuyla da gönülleri kazansa da, asıl tercih edilme sebebi sağlıklı olmasıdır. Rooibos çay ve infüzyon yapımında kullanılır. İnfüzyon haricen akne, egzema ve dermatit gibi hastalıklar tedavisinde kullanılsa da, en fazla çay olarak tüketimi tercih edilmektedir. Kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum bulunduran rooibos çayının faydaları üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır.


- 2009 yılında Foof and Chemical Toxicology'de yayımlanan bir araştırmada rooibos çayının kanserli tümörlerin boyutunun küçültülmesinde etkili olduğu belirtilmiştir.

- Eylül 2010'da Journal of Ethnopharmacology'de yayımlanan araştırmada çayın düzenli kullanılmasının kansere, yaşlanmanın etkilerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda LDL kolesterolünü düşüren rooibos çayı, iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini ise yükselmektedir.

- Ohio Üniversite tarafından yapılan araştırmada rooibosta bulunan nothofagin'in sinir ve beyin fonksiyonu üzerinde koruyucu bir etkisi olduğu belirtilmiştir.

- Pediatrics International'de yayımlanan araştırmaya göre rooibos çayının düzenli kullanılması çocuklarda herhangi bir yan etkiye neden olmuyor. Hatta bitkinin ana vatanı Güney Afrika'da rooibos geleneksel olarak bebeklerde kolik tedavisinde kullanılmaktadır.

- Rooibos çayında bulunan kalsiyum, florid, manganez sağlıklı dişler için uzmanlar tarafından önerilen minareller arasındadır. Çayda ayrıca sodyum, potasyum, demir, bakır gibi minareller de bulunmaktadır.

- Tüm bunların yanı sıra rooibos çayı popüler olarak hazımsızlık, mide yanması, bulantı, kusma gibi sindirim sorunlarında kullanılmaktadır. Ayrıca uçuk, aft, hafif yanıklar, pişik, cilt tahrişine karşı ve egzamanın kaşıntı, cilt kuruluğu gibi belirtilerini hafifletmek için de rooibos bitkisi tercih edilmektedir.

ROOİBOS ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Rooibos çayı zayıflama çayları arasında bulunan en popüler çaylardan birisidir. Kilo verme konusunda etkili olduğu kadar birtakım rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda Rooibos çayının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve aynı zamanda zayıflamaya yardımcı olduğu belirtilmiştir.

İçerisinde yağ ve karbonhidrat bulunmayan Rooibos çayı vücutta yağ birikimine izin veren hormonların oluşumunu engellemektedir. Ayrıca bu çay için ekstra bir tatlandırıcıya da ihtiyaç duyulmamaktadır. Stres durumunu düzenlerken kilo vermeye de yardımcı olacaktır.

YAN ETKİLERİ

Rooibos bitkisinin veya çayının da diğer pek çok şeyde olduğu gibi fazla tüketilmemesi gerekmektedir. En çok merak edilen konuların başında hamilelerde kullanımı gelse de bu konuda yapılmış bir araştırma yoktur. Öte yandan kanser tedavisi görenlerin, antioksidan takviyesi kullananların rooibos çayı konusunda doktor tavsiyesi alması ve buna göre tüketmesi gerekmektedir.

ROOİBOS ÇAYI NASIL DEMLENİR?


Rooibos çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı Rooibos çayı ve kaynamış suya ihtiyaç duyulmaktadır. Daha sonra Rooibos çayını demlemek için bir fincan kaynamış şu 3 dakika kadar beklettikten sonra ılık bir hale gelince 1 tatlı kaşığı Rooibos çayı eklenir. Rooibos çayı b şekilde 5 veya 56 dakika bekletilerek hazır hale gelebilir.

Ayrıca Rooibos çayını zencefilli yapmak da mümkündür. Bunun için 2 dilim zencefil 1 tatlı kaşığı Rooibos hazır halde olmalıdır. Kaynamış olan suya 2 dilim zencefil konularak kaynatılmalı. Daha sonra ocağın altı kapatılır ve 1 tatlı kaşığı Rooibos eklenmelidir. Bu şekilde 7 dakika demlendikten sonra süzerek ılık veya sıcak tüketilebilir.

Bu çayın hazırlanması siyah çayla benzerdir. Ölçü olarak bir kupa başına bir çay kaşığı rooibos çayının kullanılmasını alabilirsiniz. Kaynayan suya rooibos çayını katarak demlenmesini bekleyin. Yaklaşık 5 dakika demlenmesinin ardından çöplerinden arındırmak için süzün. Doğal olarak tatlı olmasından ötürü şekersiz tüketim için uygudur. Ancak geleneksel kullanım şekilleri arasında şeker veya süt ilave ederek de tüketilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal