Resmi Gazete’de yayımlandı: Kiracılar için yeni dönem başladı

Kiracıların merakla beklediği, konut kira artışlarındaki yüzde 25’lik sınırlama dün yürürlüğe girdi. Bundan sonra ev sahipleri kiracıları zorla çıkartamayacak. İşte detaylar…

12.06.2022-12:37 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-12:44)

Bir süredir ülkenin gündeminde olan fahiş kira artışlarına dair beklenen düzenleme geldi. Yapılan yeni düzenleme dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bun göre geçtiğiniz kira yılının TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişen oranının yüzde 25’in altında kalması durumunda kirada değişim geçerli olacak. Yeni gelen kural ise bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanabilecek. Oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılabilecek.

Yeni kira düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Bir süredir gündemde olan kir artışlarına el atan devlet, yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre ev sahibi kiracıya yüzde 25’lik sınırlama ile zam yapabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanan bu hüküm 11 Haziran 2022 tarihinden 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. İçinde oturduğu evin satılması durumunda ise kiracının sözleşmesi devam edecek. Yeni ev sahibi ise yüzde 25 oranında zam yapabilecek ancak fazlasını isteyemeyecek.

Yeni kira sözleşmesi şartları neler?

TÜFE takip edilmeyecek

Yürürlüğe giren yeni uygulama ile artık vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek. Böylece 12 ay boyunca zam oranı sabit kalacak. Yeni uygulama 11 Haziran 2022’den itibaren geçerli sayılmaya başlanacak. Ev sahipleri belirlenen kira artış tutarının altında zam yapabilecek ancak tutardan fazlasını yapamayacak. 

Tahliye davalarına ret

Kira artış oranlarıyla ilgili yapılan yeni düzenleme sonrasında, yapılan bu düzenlemenin geçici olduğu ve sadece meskenler için uygulanacağı belirtildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tahliye davası açılması durumunda mahkemenin ret edeceğinin aşikâr olduğunu ifade ederek, "Yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini sanmıyorum. Yasa hükmü mahkemeyi de bağlıyor. Ev sahibi zorla kiracı çıkaramaz" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal