Resmi evrakta sahtecilik suçu nedir, ne kadar cezası vardır? Resmi belgede sahtecilik hangi suça girer? Gerçeğe aykırı resmi belge düzenleme ve cezaları

Resmi belgenin gerçeğe aykırı sahte olarak düzenlenmesi ve bunu bilerek kullanılması resmi evrakta sahtecilik suçu olarak sayılır. Peki, Resmi evrakta sahtecilik suçu nedir, ne kadar cezası vardır? Resmi belgede sahtecilik hangi suça girer? Gerçeğe aykırı resmi belge düzenleme ve cezaları..

23.06.2022-10:19 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-10:19) Resmi evrakta sahtecilik suçu nedir, ne kadar cezası vardır? Resmi belgede sahtecilik hangi suça girer? Gerçeğe aykırı resmi belge düzenleme ve cezaları

Ceza hukukunda, sahtecilik suçu oldukça önemli ve uygulamasında çok sık karşılaşılan suç tiplerinden bir tanesidir. Türk Ceza Kanunu'nda sahtecilik suçu iki ayrı bakımdan ele alınmıştır. Kanunda yer alan düzenlemeye göre verilen ceza miktarlarını işlenen suçun tipi değişkenlik gösterir. Sahte olarak düzenlenen ve başkalarını aldatacak şekilde kullanılan belgenin özel evrak mı yoksa resmi mi olduğuna bakılır ve tespiti ardından farklı olarak ele alınır. Bu kapsamda Resmi belgede veya özel evrakta sahtecilik suçunun kanunda yer alan cezaları da merak edilmiştir. İşte, gerçeğe aykırı resmi belge düzneleme ve resmi belgede sahtecilik cezaları..

Resmi evrakta sahtecilik suçu nedir, ne kadar cezası vardır?

Kamuda çalışan görevli tarafından hazırlanan belgenin adı resmi belgedir. Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kambiyo senetleri ( çek, senet vb.) ve hisse senetleri ile birlikte tahvil ve vasiyetname gibi belgelere resmi evrak olarak kabul etmiştir. Bu evraklar üzerinden gerçeğe aykırı olarak düzenleme veya değiştirme yapmak resmi evrakta sahtecilik suçlaması kapsamında değerlendirilir.

Resmi evrakta sahtecilik suçu nedir

Resmi belgede sahtecilik suçu, TCK'nın 204. maddesinde yer almaktadır. Bu kapsamda resmi belgenin kamu görevlisi tarafından sahte olarak üretilmesi sahte bir belge şeklinde kullanılması veya orjinal olarak kullanılması gereken belgenin başka kişi ya da kuruluşları aldatacak bir biçimde değiştirilmesi olarak görülür.

Resmi evrak üzerinde sahtecilik suçlaması cezaları işlenmiş olan suçun resmi evrağı hazırlayan kamu personelinin kurumdaki niteliğine göre de farklılık gösterebilir. Kanunda yer alan ceza kapsamında resmi evrak üzerinde sahtecilik yapma suçunun cezası 2 ile 5 yıl hapis cezası şeklinde belirlenmiştir. Diğer taraftan, sahtecilik suçlamasına konu olan resmi evrak ve söz konusu olan belgeyi hazırlayan görevli kamu çalışanının cezası ise 3-8 yıl arası verilebilen bir hapis cezası olarak kanun maddeleri içinde yer alır.

Özel evrakta sahtecilik suçu

Özel evrak üzerinde sahtecilik suçu, TCK'nın 207. maddesi içinde düzenlenmiş olup, resmi bir evrak niteliği taşımayan özel evrakın başkalarını aldatacak şekilde sahte olarak düzenlenmesinin yada değiştirilmesi kapsamında değerlendirilir. özel evrakın sahte olduğunu bile bile kullanmak suçun işlendiği anlamına gelir ve bu suçun cezası ise 1 ile 3 yıl arası hapis cezası olarak verilir. olarak belirtilmiştir.

Evrakta sahtecilik suçu para cezasına çevrilebilir mi?

TCK'nın 204. madde 1 bendine göre suçun bir kimse tarafından işlenmesi halinde faile 2 yıl ila 5 yıla arası bir hapis cezası hükmedilir. Aynı maddenin 2. bendinde ise suçu işleyen failin değişmek ile birlikte verilecek ceza oranı da arttırılır. Bu kapsamda suçun faili olan kamu görevlisinin cezası 3 yıldan 8 yıla çıkarılır. Suçun nitelikli halinin yapılması halinde ise faile verilen ceza yarı oranında arttırılır. Bu çerçevede hükmü verilen cezaların para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Evrakta sahtecilik anlamında işlenen suç şikayete bağlı olarak değerlendirilmez. Takibat, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen yaptığı bir işlemdir. Bir kamu çalışanı ile ilgili soruşturma açılabilmesi için de 4483 sayılı Kanun kapsamında yetkili mercilerden izin alınır.

Özel belgede sahtecilik suçu işleyen kamu görevlisinin, işlediği suçun görevine engel olmayacağı belirtilmiş olup, memur hakkında disiplin cezası verilebileceği kararı vardır. 

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal