Rekabet Kurulu’ndan Google'a yeni yaptırım: 482 milyon TL para cezası kesildi

Rekabet Kurulu, Google’a otel sorguları konusunda tedbir önerilerini yerine getirmediği süre boyunca toplamda 482 milyon lira para cezası verdi.

10.06.2024-12:40 - (Son Güncelleme: 10.06.2024-17:28) Rekabet Kurulu’ndan Google'a yeni yaptırım: 482 milyon TL para cezası kesildi

Rekabet Kurulu, Google'a otel sorgularıyla ilgili tedbir önerilerini yerine getirmediği için toplam 482 milyon lira para cezası verdi. Google'a daha önce günlük gelirinin on binde 5'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti ancak ceza durduruldu.

Rekabet Kurumu'nun açıklamasına göre; Google, genel arama hizmetleri pazarında hakim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakiplerine avantaj sağlamış ve rakip yerel arama sitelerinin girişine engel olmuştu. Bu nedenle, Google'a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 'Hakim Durumun Kötüye Kullanılması' başlıklı 6'ncı maddesini ihlalden 296 milyon 84 bin 899 lira 49 kuruş idari para cezası uygulanmıştı.

Rekabet Kurulu’ndan Google yeni yaptırım: 482 milyon TL para cezası kesildi

Google yükümlülüklerini yerine getirmedi

DHA'da yer alan habere göre; Kurul, Google'a ihlalin giderilmesi ve etkin rekabetin sağlanması için birtakım yükümlülükler getirmişti. Ancak Google'ın bu yükümlülükleri yerine getirmediği tespit edildi.

Bu durum üzerine, Google'a 15 Nisan 2024 tarihi itibarıyla başlamak ve yükümlülüklerin yerine getirilmesine kadar her gün için 2023 yılı gayri safi gelirlerinin on binde 5'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

482 milyon lira ceza kesildi

Son olarak, Google'ın yerel arama hizmetlerine ilişkin yeni tasarımları otel sorguları bakımından da uygulamaya alarak süreci tamamladığı tespit edildi. Bu nedenle, günlük idari para cezası 21 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla sonlandırıldı ve Google hakkında toplamda yaklaşık 482 milyon lira ceza uygulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal