Regl Sırasında Neden İshal Olur?

Regl olduğumuzda neden ishal oluruz ? diyorsan endişelenme. Kadınların çoğunun yaşadığı bu durum aslında normal bir durumdur. Regl dönemi ishal olunması doğal bir durumdur. Bazı hormonların çok fazla salgılanması sonucu oluşur.

05.02.2020-14:15 - (Son Güncelleme: 05.02.2020-14:03)

Regl Sırasında Neden İshal Olur?

Tabii yaşam döngüsünün bir parçası olan, kadınların her 28 günde bir regl dönemi yaşaması belki de birçok kadında dayanılamayacak kadar şiddetli ağrılara ve bununla birlikte kusma, ishal ve baş ağrılarına neden olmaktadır. Regl dönemi ortalama 9-12 yaş aralığında başlayan ve yaklaşık 50-55 yaş aralığına kadar devam eden her 28 günde bir gerçekleşen vücuttaki pis kanın dışarıya atılması olayıdır. Regl dönemi her kadında farklı etkiler gösterebildiğinden günlük yaşamı büyük ölçüde etkilemektedir. Bu dönemde vücutta salgılanan sıvılar metabolizmada değişimlere sebep olmaktadır. Regl döneminde salgılanan ve vücutta birçok değişikliğe sebep olan madde prostaglandin adı verilen bir sıvıdır. Prostaglandinler adet dönemi boyunca salgılanan ve rahmin aşırı kasılmasını sağlayan sıvıdır. Bu sıvı regl döneminin sonlarına doğru döl yatağının üzerinde bir baskı uygular ve regl döneminizin sancılı geçmesini sağlar.

Prostaglandinler çok fazla salgılandığı takdirde süzülerek bağırsaklara kadar gider. Bu durumda bağırsakları harekete geçer ve normal zamandan daha fazla tuvalete çıkma isteği duyarsınız ve bu durum adet döneminde ishal olmanıza neden olur. Adet sırasında ishal olmayı sağlayan diğer bir sıvı da progesteron hormonudur. Normal bir kişide regl dönemlerinin ortalarında progesteron hormonu en yüksek düzeye çıkmaktadır. Regl döneminin başında ise bu sıvı en az seviyeye düşer ve regl olmamızı sağlar. Bu hormonun önce düşüp sonra tekrar yükselmesiyle adet dönemi öncesi ve sonrası sık sık tuvalete çıkma isteği oluşmasına neden olur.

Eğer bu durum sizleri ciddi anlamda rahatsız ediyor ise ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız bunu doğum kontrol hapları ile sağlayabilirsiniz. Doğum kontrol hapları kadınların salgılamış olduğu hormonları ayarladığından dolayı adet döneminde bu salgılanan hormonlar vücudun dengesini bozmaz ve ishal, mide bulantısı gibi şikayetler oluşturmaz. Bu ishal veya mide bulantısı genellikle adet döneminin ortalarında veya sonlarında meydana gelmektedir.

Eğer adet döneminin ortalarında veya sonlarında ishal ve mide bulantısı şikayetleri yaşıyor iseniz kesinlikle endişe etmenize gerek yok. Çünkü bu durum birçok kadının başına gelebilmektedir. Adet döneminde salgılanan bu hormonlar mide bulantısı, ishal gibi şikayetler oluşturduğu gibi aynı zamanda iştahsızlık ve ağrı gibi şikayetlere de neden olur. Adet döneminin sancılı geçmesi de yine bu hormonlar ile ilgili bir durumdur. Bu nedenlerden dolayı eğer adet döneminde ishal, mide bulantısı, iştahsızlık gibi sorunlar yaşıyor iseniz kesinlikle endişe etmeyin.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal