Refakat İzni

Refakat izni çalışanların birinci dereceden akrabalarının başına gelen hastalık veya cerrahi müdahale sonucu yanında kalması için aldığı izindir. Refakat izni devlet memurları için kanunla belirlenmiştir.

24.03.2020-14:35 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-14:34) Refakat İzni

Refakat İzni Nedir?

Refakat izni devlet memurlarının birinci derece akrabaları için verilen izindir. Hastalık, kaza veya ameliyat sonrası tek başına ihtiyaçlarını gideremeyecek durumda olması halinde bakmakla yükümlü olduğu kişiye verilir. İşçiler için ise refakat izni uygulaması yoktur.

İşçilerin Refakat İzin Hakkı Var Mı?

4857 sayılı işçi kanununda işçilere verilecek refakat izni ile ilgili herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Refakat izni işverenin takdirindedir. İşveren gerekli gördüğü durumlarda çalışan işçisine refakat izni verme hakkına sahiptir. İşçiler için kanunla düzenlenen izinler işçilerin evlenmeleri halinde 3 güne kadar evlilik izni ve birinci derece akrabalarının ölümü halinde 3 gün olarak belirlenmiştir.

Devlet Memurlarının Refakat İzin Hakkı Var Mı?

Devlet memuru olarak çalışan kişilerin hakları 657 sayılı kanun ile belirlenmiştir. 657 sayılı kanunda devlet memurlarının izinleri, refakat ve mazeret izinleri belirlenmiştir. Devlet memurları birinci derece akrabaları olan eş, çocuk, anne veya babalarının herhangi bir kaza veya hastalık geçirmeleri durumunda sağlık raporu ile belgelendirerek 3 aya kadar refakat izni kullanabilirler. Hastalık durumu devam ederse yine sağlık raporu ile belgelendirerek izin süresinde uzatma yapabilirler. Aynı kişi için verilecek refakat izni süresi 6 ayı geçemez.

Yine aynı kişi için birden fazla devlet memuru refakat izni alamaz. Refakat izni alan devlet memuru hastalık durumu ortadan kalkarsa izini bitirip işine dönmek zorundadır. İşine dönmeyen devlet memuru görevini terk etmiş sayılır ve işlem uygulanır. Refakat izninin kötüye kullanılmaması için refakat edeceği kişiye ait durumunu bildirir sağlık raporunu iş yerine sunmak zorundadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal