Reeskont nedir, reeskont kredi oranı ne demektir? Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faiz değişikliğine gideceğini açıkladı!

Merkez Bankası'nın TL cinsi reeskont kredilerde vade ile faiz değişikliğine gideceğini açıklamasının ardından reeskont kredi oranları araştırılmaya başlandı. Peki, reeskont nedir? Reeskont kredi oranları ne oluyor? İşte detaylar...

13.06.2022-17:52 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-17:52) Reeskont nedir, reeskont kredi oranı ne demektir? Merkez Bankası, TL cinsi reeskont kredilerde vade ve faiz değişikliğine gideceğini açıkladı!

Merkez Bankası TL reeskont kredi faizlerini düşürme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda TL reekont faiz oranları, üç ay vadeye kadar politika faizinde 300 baz puan, 91-180 gün için 200 baz puan, 181-720 gün için 100 baz puan altında olacaktır.

Reeskont ne demektir?

Bir bankanın elinde olan ve ödeme tarihi henüz gelmeyen senetlerin, banka tarafından belirlenmiş olan şartlara bağlı olarak merkez bankasına iskonto ettirerek paraya çevrilmesidir. Merkez Bankası reeskonta olarak kabul edeceği senetlerin karşılığı olarak bankalara avans da verebilmekte. Avans için teminat olarak kabul edilen senetler; ticari belge ile senetler, devlet tahvilleri ile borsada kaydı olan tahviller olmaktadır. Ekonomide yaşanan para arzı ile kredi genişlemeleri esas alınarak belirlenmekte olan reeskont faiz oranları, hazırda uygulamaya koyulan para politikasına göre bir para politika aracı olma önemini yitirmiştir.

 reeskont nedir

Reeskont kredisi ne oluyor?

TL verilerek karşılığında döviz alınan kredi türüdür. Bu kredi sistemindeki amaç Merkez Bankası'na döviz gelirinin sağlanmasıdır.

Merkez Bankası yetkililerince yapılan yeni açıklamaya göre, TL şeklinde verilecek reeskont kredilerin bankaların belirlemiş olduğu şartlara göre kullandırılacağı belirtilmiştir.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal