Doğum parası nereden alınır?Doğum yardımı dilekçesi nasıl doldurulur?2022 Doğum parası almak için gerekli şartlar

Doğum yapan anneler doğum parası hakkında araştırmalarına devam etmektedir. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanan doğum parasının ne kadar olduğu ne kadar ödeneceği gibi pek çok soru merak edilmektedir. İşte doğum parası hakkında merak edilen tüm detaylar…

13.06.2022-16:20 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-16:20) Doğum parası nereden alınır?Doğum  yardımı dilekçesi nasıl doldurulur?2022 Doğum parası almak için gerekli  şartlar

Doğum parasını almak isteyen kişilerin ne yapması gerektiği nereden alınabileceği, ne kadar ödeneceği gibi pek çok soru merak edilmektedir. 2022 yılında Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilecek olan bu yardımlar hakkında araştırmalar devam ediyor. İşte doğum parası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Doğum parası nereden alınır 2022?

Doğum parası almak isteyen aileler nereden alabileceklerini merak etmektedir. Doğum parsı almak için yapılması gerekenler şu şekildedir:

Yeni doğan bebeğin kimliğinin çıkarılması gerekmektedir. Yeni kimlik çıkarmak için https://yeni-kimlik.com/yeni-dogan-ve-cocuklar-icin-yeni-kimlik-islemleri.html sayfasından işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Doğum yardımı dilekçesini eksiksiz olarak doldurmanız ve imzalamanız gerekmektedir.

Doldurulan bu dilekçeyi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yada Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine teslim etmeniz gerekmektedir.

Bu dilekçeyi elden de teslim edebilirsiniz. PTT ile kargo yoluyla da gönderebilirsiniz.

Yurtdışındaki kişilerde Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvuruda bulunabilirler.

Kamuda çalışan kişiler bu para için kendi kurumlarına başvuruda bulunmalıdır.

Doğum Parası

Çocuk yardımı nereden alınır?

Çocuk yardımı doğum yardımı aynı şeylerdir. İkisi içinde aynı şekilde başvuru yapılır.

Doğum parası başvuru şartları nelerdir?

Doğum parası almak isteyen kişiler istenen şartları da merak etmektedir. Doğum parası başvuru şartları şu şekildedir:

T.C. Vatandaşı olan bütün aileler bu haktan yararlanabilmektedir. Mavi kartı olan kişilerde bu yardımdan yararlanabilir.

Bu para için başvuru yapmanız gerekmektedir.

Ölü doğan bebekler için bir ödeme yapılmaz.

Bu haktan sadece T.C. vatandaşı olan anneler faydalanmaktadır.

Bu haktan SSK ya da Bağkur gibi şartlar aranmadan Türk olan ve yeni doğum yapan bütün aileler yardımdan yararlanabilmektedir.

 Bu yardım için 15/05/2015 tarihinden sonra gerçekleşen bütün doğumlarda başvuru yapılabilir.

Memur doğum parası nedir?

Memur olan yani 4B ve 4D Statüsünde çalışan bütün herkes bu haktan yararlanmaktadır. Tek fark memur ola kişiler başvuruları kendi kurumlarına yapmaktadır. Bunun için kurumlarının personel birimine ya da maaş mutemetliğine başvuru yapması gerekir.

2022 doğum yardımı ne kadar?

Doğum parası için 2022 yılında ödenen ücretler şu şekildedir:

Birinci çocuk için 300 TL ,

İkinci çocuk için 400 TL,

Üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılmaktadır.

Annenin ilk doğumundan alacağı ödeme 300 TL’dir. Daha sonra yapacağı ikinci doğum için anneye ya da babaya 400 TL ödenir. Üçüncü doğumda ise bu tutar 600 TL’dir. Önceki senelerde bir çocuğu olan ama şimdi ikinci çocuğu için doğum yapan anneye de 400 TL ödenmektedir. Daha önce doğum yapılan çocuk için bir ücret ödemesi yapılmamaktadır. Ayrıca ödemeler için başvuru yapmanız gerekmektedir.

Doğum Parası Nereden Alınır

İkiz çocuklara doğum yardımı nasıl yapılır?

İkiz çocukları olan aileler için yardımların nasıl yapılacağı da merak edilmektedir. Bunun için ödemeler birinci ve ikinci çocuk olarak ödeme yapılmaktadır. İlke doğum yapan bir annenin ikiz bebekleri birinci ve ikinci doğum olarak sayılarak 300 ve 400 TL olarak ödeme yapılır yani ikiz bebek için toplam 700 TL ödeme alınmaktadır. Daha önce bir doğumu olan ikinci doğumu ikiz olan kişiler içinde 400 ve 600 TL olarak toplam 1.000 TL ödeme yapılır.

Doğum yardımı başvuru dilekçesi nereden alınır?

Doğum parası için dilekçe almak isteyen kişiler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığının sitesinden dilekçeye ulaşabilirler.

Doğum yardımı dilekçesi nasıl doldurulur?

Başvuru dilekçesinde istenen bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Öncelikle dilekçede başvuru yapan kişinin T.C. numarası ve adı soyadı doldurulmalıdır. Başvuru da anne ya da babanın ismi yer alabilir.

Yeni doğan bebeklerin kimlik numaraları dilekçede olması gerekmektedir. İkiz çocukları olanlar iki çocuğunun da bilgilerini yazması gerekmektedir.Öncelikle bunun için kimlik belgesi çıkartmanız gerekir.

Başvuruda daha öncede doğumu gerçekleşen çocuklarında kimlik bilgileri yer alması gerekmektedir. Bunu yazmamanız durumunda alacağınız çocuk parası ilk çocuk için ödenecek tutar olacaktır. Bu nedenle kaçıncı çocuk olduğu dilekçede belirtilmelidir.

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır

Doğum parası nereye yatar?

Doğum parası anne için yapılmaktadır ve annenin üzerine yatar. Anneler kimlikleri ile PTT şubelerine başvuruda bulunabilirler. PTT şubelerine gitmeden önce paranın yatıp yatamadığına bakmak için de https://www.turkiye.gov.tr/acshb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz.

Çoklu doğum yardımı nedir?

Bu yardım Aile Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Durumu olmayan ailelerin 0 - 24 ay arasında olan her çocuğu için düzenli olarak yaptığı bir yardımdır. Her ay ailelere 150 TL ödeme yapılmaktadır. Bu yardımdan sadece ihtiyaç sahibi aileler yararlanır ve değerlendirmeler bir komisyon ile yapılır.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal