Rapor yayımlandı, Dünya Bankası'ndan korkutan buğday açıklaması!

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken, Dünya Bankası, buğdayla ilişkili korkutan bir açıklama yaptı. Banka, meydana gelen savaş sebebiyle küresel buğday pazarında bozulma riskinin yüksek olduğunu belirtti. Ukrayna'dan buğday ithal eden ülkelerin hızlı bir şekilde alternatif kaynaklara geçemeyebileceğinin altını çizdi.

17.03.2022-11:48 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-11:48) Rapor yayımlandı, Dünya Bankası'ndan korkutan buğday açıklaması!

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişimi, savaş halini aldıktan sonra tüm dünyayı derinden sarstı. Özellikle bu iki ülkenin başrolde oynadığı enerji ve emtia fiyatları hızla artarken, ülkeler bazı ürünlerin tedarikinde güçlük yaşıyor. Dünya Bankası da buna bağlı olarak, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle küresel buğday ekonomisinde sıkıntılar yaşanma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu, Ukrayna'dan buğday ithalatı yapan ve buna bağımlı olan ülkelerin hızlı bir şekilde yeni alternatif kanallara geçmekte zorluk çekerek kısa vadede arz problemi yaşayabileceğini söyledi.

Trade Watch raporu yayımlandı

Dünya Banka, Mart sayısını yayımladığı "Trade Watch" raporunda Rusya’nın başlattığı savaşın gıda ticareti üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

Küresel ticaretin geçtiğimiz yıl yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını öncesi seviyelere döndüğünün vurgulandığı raporda, küresel ticaretin dayanma gücünün Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla tekrardan bir sınava tabii olduğunu belirtti.

Yayımlanan söz konusu raporda, şu anda savaş içerisinde olan bu iki ülkenin dünya buğdayının dörtte birini ürettiği ve iki ülke arasında devam eden savaşın küresel gıda pazarlarında büyük oranda bozulmalara yol açabileceği ifade edildi.

Buğday tedariki zora girebilir

Buğday tedariki zora girebilir

Rusya'nın 15 Şubat'ta açıkladığı kararla, Avrasya Ekonomik Birliği dışındaki ülkelere buğday ve diğer hububat ihracatında sınırlama getirdiğinin hatırlatılan raporda, Ukrayna buğdayının üretimindeki ve ihracatında yaşanan en ufak sorunun bu temel gıdanın tedarikini daha da zorlaştıracağı aktarıldı.

Trade Watch isimli raporda direkt olarak, "Küresel buğday pazarında bozulma riskleri özellikle yüksek." açıklaması yapıldı.

Bazı düşük ve düşük orta gelirli ülke gruplarının belirli ana gıda maddelerinin yüzde 40'ından fazlasını Ukrayna'dan ithal ettiğinin altın çizilen raporda, söz konusu ülkelerin özellikle kısa vadeli arz kıtlığı yaşamasının büyük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bu ülkelerin oranı yüzde 40'ın üzerinde

“Yayımlanan raporda, "Yüksek enerji maliyetleri ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle halihazırda yükselen gıda fiyatlarının çatışma devam ettikçe daha da tırmanması muhtemel." sözleri aktarıldı.

Buğday ithalatında en çok Ukrayna’ya bağlı olan ülkelerin savaşın ticari ve maddi sonuçlarından en çok etkilenecek ülke olduklarının kaydedildiği raporda; Gambiya, Lübnan, Moldova, Cibuti, Libya ve Tunus ülkelerinin toplam buğday ithalatında Ukrayna'nın payının yüzde 40'ının üzerinde olduğu, bu ülkelerin seri bir şekilde alternatif kanallara geçmelerinin gerektiği ancak bu durumun sanılan kadar kolay olmayacağı aktarıldı. Bu sebepten söz konusu 6 ülkenin kısa vadede buğday arzında sıkıntı yaşayacağı ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal