Ramazan'a kaç gün kaldı? Oruç ne zaman başlıyor, kaç gün kaldı? Ramazan ayı ilk oruç ve sahur tarihi

Müslüman alemi, üç ayların sonuncusu olan ve oruç ayı olarak anılan Ramazan ayının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Ramazan ayına kaç gün kaldı? İlk oruç ve sahur tarihi ne zaman? Haberimizde detaylara yer verdik.

19.03.2022-14:21 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-14:22) Ramazan'a kaç gün kaldı? Oruç ne zaman başlıyor, kaç gün kaldı? Ramazan ayı ilk oruç ve sahur tarihi

İslam alemi, büyük bir merakla Ramazan ayını bekliyor. Dolayısıyla oruç ayı olarak bilinen Ramazan'a ne kadar kaldığı merak ediliyor. 11 ayın sultanı, bolluk ve bereketin temsilcisi olan Ramazan ayı her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecan dolu bekleniyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadi Gecesi ise Ramazan ayının son haftasına denk geliyor. Peki Ramzan ayına kaç gün kaldı? İlk oruç ve sahur ne zaman? İşte detaylar...

Oruç tutmaya ne zaman başlıyoruz?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı takvim kapsamında 2022 yılında Ramazan ayı 2 Nisan'da başlayacak. Bir ay boyunca farz olan oruç tutulacak. Müslümanlar ilk sahura 2 Nisan Cumartesi günü ilk sahurlarını yapacak. 

ramazan ayı

Ramazan ayında oruç tutmanın hümkü ve faziletleri nelerdir?

Ramazan ayında oruç tutmak farz ibadetler arasında yer almaktadır. Oruç tutumakla mükellef olan yani sağlığı buna el veren her Müslümana otuç tutmak farzdır. Allah (c.c), Bakara suresinin 183. ayetinde şöyle buyurmaktadır: "Ey iman edenler, sizden öncekilere yazıldığı (farz kılındığı) gibi size de oruç yazıldı. Umulur ki sakınırsınız."

Oruç tutma ibadeti İslam'ın beş temek şartlarından biridir. Oruç tutan insanlar kötülüklerden korunmaktadır. Oruç tutuanlara Allah tarafından koruyucu bir kalkan oluşturulmaktadır. Bütün belalardan ve kötülüklerden oruç tutarak korunabiliriz. Oruç tutan bir insan kötülüklerle ya da çirkinliklerle karşılaştığında üç kere "ben oruçluyum" demesi hadis-i şeriflerde buyurulmuştur. Sevgili Peygamber Efendimiz Medine'de bekar olan gençlere evlenmelerini tavsiye ederken evlenemeyenlere ise oruç tutmaları gerektiğini bildirmiştir. Oruç tutmak şehvetli duyguların bastırılması ve kişiyi çirkin işlerden uzak tutması açısından tavsiye edilmektedir. 

Oruç tutmak kötülükleri azaltmaktadır. Toplum içerisinde sıklıkla yapılan suçların oruç ile azaldığı gözlemlenmektedir. Aynı zamanda kişinin oruç tutması manevi duygularını da tazelemektedir. Oruç ibadeti kişileri Allah yoluna sevk etmektedir. Dolayısıyla Allah ile daha yakın olmasını sağlar. Bu dünyada oruç tutmak ahiret hayatı için çok önemlidir. Oruç tutmak farz ibadet olmakla beraber Müslümanların yapması gereken en önemli ibadettir. Bunların yanı sıra oruç tutmak toplumdaki dayanışmayı da artırmaktadır. İyilikler çoğalırken kötülükler azalır. Oruç tutulduğu zaman özellikle de Ramazan ayında hayır ve hasenatlar çoğalmaktadır. Aç olanlara yardım edilerek yardımlaşma artar ve sevaplar çoğalır. Oruç tutan kimseler, Peygamber Efendimizin hadisine göre cennet kapısını açtırırken cehennem kapılarını kapattırır. Dolayısıyla sağlığı el veren tüm Müslümaların oruç tutması vücudun sadakası olarak da önemlidir. Oruç tutmanın kıyamet-i harbiyesi Allah katında oldukça büyüktür. 

Allah (C.C), "Oruç benim rızam için yapılan ibadettir ve onun faziletini sevabını ben veririm" diye buyurmuştur. Bu yüzde oruç Müslümanlar için çok önemlidir. Bahsedilen sevaptan ve faziletten Müslüman aleminin yararlanması gerekir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal