Ramazan Hilal'i görüldü mü? Rü’yet-i hilâl görüldü Süleymaniye’nin kandilleri yansın

Ramazan Hilal'i görüldü mü sorusu, Ramazan ayına günler kala gündeme gelmişti. Bu tabirin anlamını merak edenler ise Ramazan Hilali'nin ne anlama geldiğini merak ediyorlar ve araştırmalarını da bu yönde yapıyorlar. Yapılan araştırmalar sonunda ise genel olarak 'Rü’yet-i hilâl görüldü Süleymaniye’nin kandilleri yansın' şeklindeki ifade ile karşılaşıyorlar.

06.04.2022-00:01 - (Son Güncelleme: 06.04.2022-00:01) Ramazan Hilal'i görüldü mü? Rü’yet-i hilâl görüldü Süleymaniye’nin kandilleri yansın

Ramazan ayının gelip gelmediğini belirleyici özelliğe sahip olan Hilal'in ise bu yıl Kuzey ve Güney Amerika Kıtaların görülmeye başlanacağı da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bildirildi Çok sayıda vatandaş oruç ibadetine başlayabilmek için hilalin görülmesi şart olup olmadığını merak ediyor. İşte, Ramazan Hilali ile ilgili bilinmesi gerekli tüm detaylı bilgiler.

Osmanlı zamanında Ramazan ayının başlangıcı 'rü’yet-i hilâl' denilen hilalin görülmesi ile belirlenirdi. Ramazan ayının gelişinin bu şekilde belirlenmesi sonrası da padişahın onayı da alınarak Süleymaniye Camii’nin kandilleri yakılırdı.

Ramazan Hilal'i yetkisi Baş kadıya verilmiştir!

Hilal'in görülmesi baş kadının gözcüleri tarafından yapılırdı. Beyazıt Yangın Kulesi ile Galata Kulesi’ne çıkan gözcüler hilâli görür görmez baş kadıya bilgi verirlerdi. Kadı ise gözcülerden aldığı bilgiyi padişaha iletir, padişahtan gelen onay ile birlikte Süleymaniye Camii’ne haber salınarak kandillerin yakılması sağlanırdı. Kandillerin yanması ise 'Hilâl görüldü' anlamını taşırdı.

Günümüz şartlarında Ramazan ayının gelişini genel olarak bilimsel hesap ve gözlemleriyle tespit ediyoruz. Teknolojiden önce bu durumun nasıl yapıldığı hakkında önemli bilgiler veren Giresun Üniversitesi İslam Tarihi Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Selim Göl, Osmanlı zamanında Ramazan hilalinin tespiti için nasıl bir çalışma yapıldığı detaylı bir diller anlattı.

Ramazan Hilal'i yetkisi Baş kadıya verilmiştir!

Osmanlı'da Ramazan ayının hicri takvime göre belirlenebilmesi ve ibadetlerin de vaktinde yapılabilmesi için vakitleri tayin eden merkezlerin kurulduğunu söyleyen Dr. Yavuz Selim Göl, bu merkezlerin adına da 'muvakkithane' denildiğini muvakkithanelerde de görevli kişilere de muvakkit denildiğini aktardı. Muvakkithanelerde bilgisi ile gözlem hesaplamaları yapan muvakkitlerin ibadet vakitlerini tayin ettiklerini belirten Dr. Yavuz Selim Göl, İstanbul baş kadısının yetkisi dahilinde olan Ramazan hilali tespitinin de muvakkitlerin görevi olduğunu ifade etti. 

'Rü’yet-i hilâl görülmesini padişah onaylardı'

İstanbul baş kadısının Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte yeni ayın girişini takip etmeye başladığını ve onun görev verdiği muvakkitlerinde yüksek yerlere çıkarak yeni ayı takip ettiklerini kaydeden Dr. Yavuz Selim Göl, hilali gözledikten sonra bu duruma da 'Rü’yeti Hilâl' isminin verildiğini anlattı.

'Rü’yet-i hilâl görülmesini padişah onaylardı'

Gözetlemelerden sonra hehangi bir sonuç elde edilir edilmez, gözlemcilerin kadıya bilgi verdiklerini ve hilali orada bulunan diğer kişilerinde görmesinin sağlandığını söyleyen Dr. Yavuz Selim Göl, konuşmasının devamında kadının huzuruna çıkan şahitler, usul olarak görülen dava ile hilali gördüklerine şahitlik ettiklerinihükmü onaylayan kadının da ilk önce padişahın onayını aldığını ve omay sonrası da Süleymaniye Camii'nde kandillerin yakılması için görevlilere bilgi verdiğini aktardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal