Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenilmeli? Uzman isim önemli uyarılarda bulundu

Ramazanın son gününe gelirken, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cömert Bayram günü beslenme konusunda vatandaşları uyardı. sindirim sistemi sorunları yaşamamak için bunlara dikkat edin. İşte detaylar…

01.05.2022-11:38 - (Son Güncelleme: 20.04.2023-16:36) Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenilmeli? Uzman isim önemli uyarılarda bulundu

Yarın Ramazan Bayramının ilk günü. Dr. Öğr. Üyesi Cömert, bayramda doğru beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu. İşte ramazan bayramında doğru beslenmek için öneriler…

Ramazan ayında tutulan orucun vücut sağlığı için oldukça önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Küçükkasap Cömert, orucun vücuda olan yararlarının korunması için bayramda beslenmeye dikkat edilmeli uyarısında bulundu.

Az ve sok beslenilmeli

Bir ay boyunca vücudun belli bir beslenme düzenine alıştığını ifade eden Cömert, bayramda az ve sık beslenilmesi gerektiğini, şerbetli tatlılardan çok sütlü tatlıların tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bayram tüketilen ağır yemeklerin, sindirim sistemi hastalıkları, reflü, gastrit, kan şekeri ve kan basıncı dengesinde bozukluklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bayram kahvaltısında hafif yiyecekler tercih edin

Bayram sabahı kahvaltısının önemli olduğunu dile getiren Cömert, kızartma ve kavurma gibi yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirterek, "Bayram kahvaltısında taze sebze ve meyve ağırlıklı, protein kalitesi anne sütüne eş değer haşlanmış yumurta veya yağsız omlet ile tam buğday ekmeği tercih edilerek hazırlanan bir sofra, genel sağlığımızı korumanın yanı sıra iyileştirecektir. Sucuk, salam türü işlenmiş besinlerin tuz içeriklerinin, börek türü besinlerin karbonhidrat, kızartmaların yağ miktarının yüksek olması, olası hastalık yükünü beraberinde getirecektir." Dedi.

Ramazan boyunca vücudun belirli bir düzene alıştığını bu nedenle fazla yemek yemenin, vücudu şoka sokabileceğini ifade eden cömert, "Bayramda 2,5-3 saat aralarla beslenmek, sindirim sistemi sorunları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken anahtar kurallardan biridir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını teşvik etmek, yeni düzene bedenin uyumunu desteklemek ve kabızlıktan korunmak için posa içeriği yüksek sebze, meyve ve kuru baklagillerin tüketimine mutlaka özen gösterilmelidir. Aynı zamanda yoğurt, ayran gibi besinlerin bağırsak florasını düzenleyici etkileri unutulmamalı, ara öğün alternatifi olarak tüketilmelidir’’ şeklinde konuştu. 

Bayramda nasıl beslenilmeli

Sütlü tatlılar tercih edin 

Ramazan Bayramının olmazsa olmazının tatlı olduğunu ancak bayram sofralarında sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını dile getiren Cömert, "Şeker ve yağ içeriği yüksek şerbetli hamur tatlıları yerine bayram sofralarını sütlü veya meyve tatlıları ile zenginleştirmek tercih edilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü, günlük alınan şekerin 50 gramı geçmemesini belirtmiştir. Oysa sadece bir porsiyon baklava 60 gram şeker içermektedir. Bunun yanı sıra gün içinde tüketilen bal, reçel, pekmez, çikolata miktarları da düşünülürse mevcut riskleri öngörmek hiç zor olmayacaktır’’ ifadelerini kullandı. 

Çikolata severleri de uyaran Tuba Cömert, "Fındıklı, karamelli, sütlü, beyaz çikolatalar yerine kakao miktarının daha yüksek olması sayesinde yüksek antioksidan içeriğine sahip bitter çikolatalar tercih edilebilir. Çikolatanın da makul miktarlarda tüketimine özen gösterilmelidir. Bitter çikolatanın tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ile ilintili risk etmenleri, kan yağları, kolesterol, insülin direnci, kan basıncı ve enflamasyon üzerinde olumlu etkilerine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur." bilgilerini paylaştı.

Bitki çayı tüketmeye özen gösterin

Sağlıklı beslenmek kadar vücudun yeterli sıvıyı almasının da oldukça önemli olduğunu dile getiren Cömert, "Çay ve kahveyi sıvı olarak tanımlamaksızın, su tüketimine özen göstermek son derece önemlidir. Vücudun susuz kalmasının önüne geçmek için direkt su tüketimi oldukça önemlidir. Özellikle bazı bitki çaylarının aşırı tüketimi, idrar söktürücü etkiye neden olmakta ve vücuttan sıvı atılımını artırabilmektedir. Bu dönemde bilinçsiz bitki çayı, aşırı kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Belirtilmesi gereken bir diğer konu ise asitli içecek ve hazır meyve sularının tüketilmemesi gerektiğidir. Bu içecekler vücuda şeker yüklemekten öte katkı sağlamamaktadır." 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal