Ramazan ayında bu davranış ve beslenme hatalarına düşmeyin!

Sağlıklı beslenme yöntemi, oruçta en çok aranan yöntemler arasına giriyor. Aç kalma süresi fazla olduğu için kan şekeri düşmesine bağlı olarak tatlı krizleri kendisini gösterebiliyor. Bu durumlarda hatalı davranmamak için nelere özen gösterilmesi gerekir. Oruç tutarken yapılan beslenme hatalar nelerdir? Ramazan ayı boyunca dikkat etmeniz gerekenlerin listesi...

14.03.2024-12:39 - (Son Güncelleme: 14.03.2024-12:45) Ramazan ayında bu davranış ve beslenme hatalarına düşmeyin!

İslam alemi için 11 ayın sultanı Ramazan ayında, sahur- iftar arası uzun saatlerde acıkmamak ve mide problemi yaşamamak için beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken yöntemler mevcut. Üstelik sahur ve iftarda tüketilmesi gereken besinleri ve kimlerin oruç tutması gerektiği de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Uzman isimlerden öneriler ramazan ayında bu hatalara düşmeyin!

Ramazanda ideal yeme düzeni!

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, oruç tutarken yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken uyku düzenine, su içimine, öğün sayısına dikkat etmek üç altın kural olduğunu aktaran Dönmez, ‘‘Ramazanda ideal yeme düzeni iki ana öğün (iftar ve sahur) ve bir ara öğün olmalıdır. Ara öğün iftar ve sahur arasında planlanmalı’’dedi. 

‘‘Sahuru kahvaltı olarak değerlendirilebilir!’’

Çeşitli bilgiler aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, güçlü bir bağışıklık sistemi için besin çeşitliliğinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Besin çeşitliliği için her besin grubundan tüketmeli, renkli beslenmeli, vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve posa mutlaka alınmalı. Sahur yapılmaması durumunda, günde tek öğün beslenerek besin çeşitliliğini sağlamak ise mümkün olmuyor. Sahuru kahvaltı olarak değerlendirmek, yumurta, bol yeşillik ve ceviz gibi kaliteli kaynaklar tüketmek gerekiyor."

Sahurdan hemen sonra uyumayın!

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli

Sahur yaptıktan sonra yenilen yemeğin üstüne uyumanın doğru olmadığını aktaran Deniz, ‘‘Sahurdan sonra hemen uyumak özellikle reflü şikayetlerinde artışa neden olmakta. Yatar pozisyonda yiyeceklerin yemek borusundan geri gelmesi daha kolay olmaktadır. Özellikle sahurda yemekle yatma saati arasında süre bırakmak şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır’’ şeklinde konuştu.

İftar ve sahurda karbonhidratlı besinlere yönelmeyin!

Vitamin açısından zengin olan sebzeler; güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir sindirim sistemi için olmazsa olmazlarından. Aynı zamanda posa kaynağı olmaları sayesinde tokluk süresini uzatıyor, kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor. Deniz, "Ancak maalesef Ramazan’da en ihmal edilen besinlerin başında sebzeler geliyor." diyerek hem sahur hem iftarda sofralarınızda sebzeyi mutlaka; sıcak sebze yemeği, zeytinyağlı sebze, haşlama/sote/ızgara şeklinde veya salata olarak yer vermeniz gerektiğinin altını çiziyor.

İftar ve sahur arası yeterli miktarda su için!

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli

Yeterli su içmemek kabızlığa neden olabilir ve gün içerisinde baş ağrısı ve halsizlik gibi sorunlara neden olabileceğini aktaran Deniz şunları aktardı: ‘‘Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için de su içmek gerekiyor, çünkü su toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle iftar ile sahur arasında günlük su ihtiyacınızı mutlaka karşılayın. Su ihtiyacınızı kilo başına 30-35 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin; 60 kilo ağırlıktaysanız, su ihtiyacınızı 1800 ml olarak düşünebilirsiniz. Su tüketiminiz yetersiz kalıyorsa desteklemek için ayran, bitki çayı ve şekersiz komposto gibi seçenekleri de uygun ölçülerde tüketebilirsiniz.’’

Orucu yatarak hareketsiz geçirmeyin!

Hareket etmek hem vücudumuzu çalıştırdığına hem de iştah kontrolüne yardımcı olduğunu aktaran Deniz, ‘‘Pandemiyle birlikte dışarıda hareketimiz kısıtlansa da iftardan sonra evde yapabileceğiniz küçük egzersizlerle Ramazan’ı sağlıklı geçirebilirsiniz. İnternetteki egzersiz videolarından faydalanmak, yemek masasının çevresinde 10-15 dakika tur atmak bile yarar sağlayacaktır’’ dedi.

Şerbetli tatlılara dikkat!

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli

Ramazan’da tatlı isteği en sık karşılaşan durum olduğunu belirten Deniz sözlerine şu şekilde sürdürdü: ‘‘Tabi ki tatlı yemek yasak değil, ancak şerbetli, hamurlu ve kızartılmış tatlılardansa sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Ramazan’ın geleneksel lezzeti güllaç, sütlaç ve dondurma gibi tatlıların kalorileri şerbetli tatlılara göre daha düşük. Ayrıca bu tatlılar protein ve kalsiyum içerikleriyle öne çıkıyorlar. Diğer seçenekler ise az şekerli veya şekersiz meyve tatlıları, meyve kompostolarıdır."

Kızartmalardan uzak durun!

Ramazan ayında nasıl beslenilmeli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çeliktaş, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: "Ramazan döneminde başımız dönmeden, el ayaktan kesilmeden, başımız ağrımadan bazı şeylere dikkat ederek rahat bir şekilde oruç tutabiliriz. Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme sürdürülmelidir. Ağır ve yağlı yiyecekler, kızartma, salam, sosis, sucuk gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Bunlar hazımsızlık, mide yanması, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi gibi rahatsızlıkları tetikler" diye konuştu.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal