Rakibinden Netanyahu’ya uyarı geldi: Ramazan ayında Mescid-i Aksa tehlikesi

İsrail’de ana muhalefet partisi lideri Yair Lapid, Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşanan gerilimin Ramazan ayında tırmanabileceği konusunda Başbakan Binyamin Netanyahu’ya uyarıda bulundu.

06.02.2024-09:38 - (Son Güncelleme: 06.02.2024-17:19)

Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan ana muhalefet partisi lideri Yair Lapid, Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa idaresinin Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’e verilmesinin bölgedeki gerilimi daha artıracağını belirterek Netanyahu hükümetini uyardı.

Ramazan ayında Mescid-i Aksa tehlikesi

AA’da yer alan habere göre; Hükümete "bir felakete doğru gidiyoruz" uyarısında bulunan Lapid, "Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın Ramazan'da Ben Gvir'e devredilmesi bölgeyi ateşe atar. Ben Gvir'in talebi bu olsa da, İsrail'in ihtiyacı olan şey bu değil." şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Ben Gvir'in yetkilerini geri almak ve Ramazan ayına yönelik üst düzey bir ekip kurmak için adım atmaya çağırdı.

Netanyahu

Filistinliler şeytanın avukatı diyor: Itamar Ben-Gvir 

Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 2022 sonunda oluşturduğu koalisyon hükümetinde, kolluk kuvvetlerinden sorumlu bakanlık pozisyonuna atanmıştı.

Normalde İsrail yönetimi, Ramazan ayında Doğu Kudüs'teki yıkımlardan uzak dururken, Ben-Gvir Mart 2023'te, Ramazan süresince Kudüs'teki Filistinli evlerinin yıkılmasının sürdürülmesi talimatını vermişti.

Ben-Gvir, İsrail topraklarındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaşanan gerginliklerde adı sıkça geçen bir avukat olarak bilinir. Ancak, kendisi sadece hukuki bir figür olarak değil, aynı zamanda Yahudi yerleşimciler arasında şiddet eylemlerini teşvik etmekle suçlanan bir isimdir.

İsrail hukuk sahnesinde adını sıkça duyuran Ben-Gvir, özellikle Yahudi yerleşimcilerle ilgili davalarda savunma avukatlığı yapmasıyla tanınır. Ancak, onun hukuki kariyeri kadar tartışmalı geçmişi de dikkat çeker. Filistinliler arasında "katillerin avukatı", "şeytanın avukatı" ve "sabıkalı" şeklinde anılan Ben-Gvir, terör saldırılarına karışan fanatik Yahudi gruplarının avukatlığını yapmasıyla bilinir.

Ben-Gvir'in geçmişi, 1998 yılında İsrail tarafından yasaklanan ve ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan "Kah" hareketiyle de bağlantılıdır. Ben-Gvir, bu ırkçı hareketin geçmişte bir üyesi olarak öne çıkıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal