Rakamlar Mehmet Şimşek’e sunuldu: Asgari ücrette tarafların teklifi netleşti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısında işçi tarafının temsilcisi TÜRK-İş ile işveren temsilcisi TİSK’in asgari ücret ara zam ile ilgili talepleri masaya geldi. İşte detaylar...

19.06.2023-10:46 - (Son Güncelleme: 19.06.2023-17:20)

Temmuz ayında uygulanacak olan asgari ücrete ara zammın belirlenmesi için süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı bugün saat 10.00’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başlayacak. Toplantıda TÜRK-İş ve TİSK’in beklentilerini gündeme getireceği öğrenildi.

Asgari ücret bayram öncesi belli olacak

Sabah'ın haberine göre, 7 milyon çalışanı doğrudan 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan etkileyecek asgari ücret temmuz zammı, 28 Haziran Kurban Bayramı öncesi açıklanacak. 

Kurban Bayramı sonrası da emekli ve memur zammı için düğmeye basılacak. Yeni asgari ücretin 23 Haziran Cuma veya 26 Haziran tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret Ara Zam

Rakamlar masaya getirilecek

Rakamların masaya yatırılacağı için bu toplantı büyük önem arz ediyor. Toplantıya TÜRK-İş, TİSK ve hükümetten 5'er kişilik ekip katılacak. 

Bu toplantıda işçi temsilcisi TÜRK-İş ve işveren temsilcisi TİSK doğrudan rakam paylaşacak. Hükümet, mart ayından beri gerçekleştirdiği saha çalışmalarından elde ettiği verileri masaya getirecek.

Talepler netleşti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda yer alan işveren temsilcisi TİSK, asgari ücrete zam konusunda hem fikir olduklarını ifade ederken, asgari ücret zammı için rakamın 6 aylık enflasyon kadar olmasını istedi. Bu rakam da 10 bin 100-10 bin 400 TL arasında şekillendi. 

TİSK ayrıca özellikle destekler ve teşviklerin devam etmesi durumunda bunun üzerine çıkabileceklerini bildirdi. İşveren tarafı TİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan yüzde 6 oranında destek istedi.

Asgari Ücret Ara Zam-1

Mehmet Şimşek’e sunuldu

Asgari ücret işveren maliyetinin azaltılması için yeni rakamın yüzde 6'sı oranında destek talep etti. Bakan Işıkhan konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sundu. 

Hafta içinde 2 Bakanlık yetkilileri teknik ve bütçe çalışmalarını gerçekleştirdi. Bu desteğin gerçekleşmesi durumunda asgari ücret zam oranının yüzde 30'un üzerine çıkması konusunda TİSK 'Uzlaşmaya varım' mesajı verdi.

TÜRK-İş'in masaya getirdiği ilk ücret tespiti 500 dolarlık bir alım gücünü işaret eden 11 bin 800 TL düzeyi oldu. TÜRK-İş özellikle gıda fiyatlarındaki 6 aylık artışı, açlık sınırı raporuna dikkat çekti. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal