Putin’in seferberlik ilanı korkuttu: Üçüncü Dünya Savaşı başlıyor mu?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkede kısmi seferberlik ilanı vermesi ve nükleer silah resti çekmesi dünyayı endişelendiriyor. Milyonlarca vatandaşın aklında ‘’Üçüncü Dünya Savaşı başlıyor mu?’’ sorusu yer alıyor. İşte ayrıntılar...

22.09.2022-09:47 - (Son Güncelleme: 22.09.2022-15:30)

Putin, Moskova yönetimine Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerin Rusya'ya katılması için referandum kararı talimatını verdikten sonra dünyayı sarsan bir açıklama daha yaptı. Ülkede kısmi seferberlik ilan ettiğini duyuran Putin amaçlarının referandum yapılacak 4 bölgeyi (Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya) ve Rusya'yı savunmak olduğunu söyledi. Batı'ya ağır ithamlarda da bulunan Putin, "Batı ülkemizi yok etmek istiyor. Batı'ya söylüyorum. Karşı koyacak çok silahımız var. Bu bir blöf değil" ifadelerini kullandı. 

Putin 300 bin asker çağırıyor

Vladimir Putin’in 300 bin yedek askerin derhal çağrılmasını emretmesinin ardından hızla tükendi. Putin'in açıklaması sonrası Savunma Bakanı Sergey Şoygu çağrılacak kişilerin profesyonel asker olarak deneyime sahip kişilerle sınırlı olduğunu ve öğrencilerle diğer gençlerin çağrılmayacağını söyledi. Ancak yine de, Rusya'nın en popüler web sitesi olan Aviasales ve uçak bileti ile ilgili aramalarda artış olduğu Google Trendler'de ortaya çıktı.

Putin seferberlik

Rusya’dan kaçışlarda büyük artış

Putin’in seferberlik ilanının ardından Rusya’dan ayrılanların sayısında büyük bir artış yaşandı. Uçak bileti satış siteleri çökerken, bilet fiyatlarında ciddi artışlar görüldü. Rusya’dan yapılan uçuşların önemli bir kısmının Türkiye’ye yapılması da dikkat çekti.  Bununla birlikte ek seferlerin açıldığı İstanbul'a sefer fiyatlarının da 15 bin TL ila 30 bin TL arasında olduğu dikkat çekti.

Üçüncü Dünya Savaşı başlıyor mu?

Birleşmiş Milletler toplantısı için New York'ta bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vucic, Putin'le görüşmesinin ardından Ukrayna için, "Özel operasyon aşamasından büyük bir savaşa yaklaştığımızı sanıyorum. Şimdi soru, sınırların nerede olduğu ve bir süre sonra, belki de bir veya iki ay içinde, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana benzerini yaşamadığımız büyük bir dünya çatışmasına girip girmeyeceğimiz. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak bizim elimizde" dedi.

Putin’in tehditlerinin ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, "Rusya'dan başka bir kötü ve yanlış adım" değerlendirmesinde bulundu. Letonya ve Hollanda, Ukrayna'ya daha fazla destek çağrısında bulundu. NATO, "Putin nükler bir savaşı kazanamaz" açıklamasını yaptı.

Putin seferberlik -1

Dünya teyakkuza geçti

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Putin'in çağrısı sonrası orduyu teyakkuza geçirdi. Lukaşenko, "Bu bizim müttefikimiz Rusya'ya karşı yükümlülüğümüzdür"dedi. Çin ise Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesinden sonra 'diyalog yoluyla ateşkes' çağrısında bulundu. Çin Dışişleri "İlgili tarafları diyalog ve istişare yoluyla ateşkesi gerçekleştirmeye çağırıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu: Durum giderek ciddileşiyor

New York’taki Birleşmiş Milletler toplantısında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Türkevi binasında BM Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun 12. Bakanlar Toplantısı'na eş başkanlık etti. Çavuşoğlu Rusya'nın seferberlik ilanıyla ilgili "Rusya'nın kısmi seferberlik kararı ve Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijia'daki referandum duyurusu, durumun ciddiyetini gösteriyor" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal