Putin'den tek yön bilet! Birkaç gün eğitim sonrasında cepheye sürüyorlar

Ukrayna'ya savaşması için gönderilen gönüllülerin birçoğu 45 yaş üstü, yalnızca birkaç gün eğitimin ardından cepheye sürülüyorlar. Bazıları canlı tank bile görmedi, giydikleri ise Sovyet iç çamaşırları.

21.06.2022-12:12 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-16:39) Putin'den tek yön bilet!  Birkaç gün eğitim sonrasında cepheye sürüyorlar

Rusya - Ukrayna savaşının devam etmesi tüm dünyada iz bırakmaya devam ediyor. Bazı analistlere göre, bu savaş 2023 yılına kadar uzayabilir düşüncesinde. Hatta bazı ülkeler (İsveç - Finlandiya) NATO üyeliğine başvuru yapmak istiyor. Nedeni ise olası Rus saldırısına karşı toprak bütünlüğünün korunması. Yeni gelen bilgiler ışığında, Putin, Ukrayna'ya gönüllü asker yollama peşinde. Gönüllü askerlerin ise canlı tank bile görmediği öğrenildi. Maaşları ve daha fazlası ise belli oldu.

Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, 'Her hafta Moskova tarafından gönüllü olarak adlandırılan yüzlerce silahlı erkek Rusya tarafından Ukrayna'ya gönderiliyor' cümlesiyle başlıyor. Dmitry adlı bir gönüllü asker, Nisan ayında bir asker alma merkezine çağrıldığını ve gönüllü olarak Ukrayna'ya gitmesinin teklif edildiğini dile getirdi. Önerilen şartlar ise belli oldu, 130 bin ruble (2 bin 333 dolar) maaş, yemek, üniforma ve seyahat Rus ordusuna ait.

BBC tarafından adı güvenlik gerekçesiyle Dmitry olarak değiştirilen asker, 2000'lerin başında Çeçenistan'da savaşıp geri döndükten sonra gönüllü olması için en az üç ya da dört kez davet edildiğini ve her seferinde 'ret' yanıtı verdiğini söylüyor. Fakat yarı zamanlı çalıştığı işini kaybetmesi üzerine Ukrayna'ya gitmeye mecbur kaldığını söylüyor.

Ukrayna'nın işgaline katılmak isteyen Rus gönüllülerin önünde üç seçenek var. Birincisi Rusya Savunma Bakanlığı'yla imzalanan kısa dönemli sözleşmeler. İkincisi, Çeçenistan'a gidip oradaki Rus muhafızlarla üç aylık sözleşme imzalamak. Üçüncüsü ise, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmeden iki gün önce bağımsızlıklarını tanıdığı kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile sözleşme yapmak.

BBC, Putin'in kuklası Donest ve Lugansk yönetimleriyle sözleşme imzalamanın nadiren tercih edildiğini, çünkü gönüllü askerlere verilen maaşın Rusya'nın verdiğinden daha düşük olduğunu söylüyor.


Toplu taşıma araçlarındaki ilanlar

Rus tanklarının Ukrayna'ya saldırı düzenlemesinden sadece bir hafta sonra Rusya Savunma Bakanlığı popüler iş arama sitesi HeadHunter gibi yerlerde binlerce ilan açtı. Ek olarak Rus şehirlerinin girişlerinde ve toplu taşıma araçlarında Rus ordusuyla kısa vadeli sözleşme imzalamayı teklif eden duyurular  vardı.

Sovyet iç çamaşırları

Dmitry, bize Sovyet iç çamaşırları verdiler diyerek,  'Peki, ben gittim. Sağlık kontrolü yapmak istemediler, kabul ettim. Birkaç gün içinde herkesi topladılar ve gece bir birliğe götürüldük. Sabah olduğunda içerisinde bere ve bir üniformanın olduğu spor çantası verdiler. Bir havlu, bir kalıp sabun ve Sovyet iç çamaşırları. Benim mührüm 1960'tı.'

Canlı tank görmediler

Gönüllülere verilen silahların iyi durumda olduğunu belirten Dmitry, eğitim sahasında ise tam bir keşmekeş yaşandığını söylüyor. Taktik eğitimi almadıklarını, askerlerin bir araya toplanmadığını görünce büyük şoka uğradığını aktarıyor: "Bazı gönüllü askerler makineli tüfeği elinde tutamadı, canlı tank görmediler ve birkaç gün içinde savaşa gönderildiler.'


Ortalama maaşın beş katı

Rusya'nın hemen hemen her bölgesinde gönüllü askerlik yapmak, para kazanmanın tek yolu olduğu tahmin ediliyor. Tataristan'a bağlı olan Nizhnekamsk  gibi şehirlerde Ukrayna'ya savaşmaya gitmeyi kabul eden gönüllülere ayda 200 bin ruble (Yaklaşık 3 bin 600 dolar) para yardımı verileceği öğrenildi. BBC, söz konusu paranın başkent Moskova'nın doğusunda yer alan Nizhnekamsk şehrindeki ortalama bir maaşın beş katı olduğunu belirtiyor. Ukrayna'ya düşmanlık beslemeyenler bile, yüksek maaş nedeniyle gönüllü savaşmak için askerlik şubesinin önünde kuyruğa giriyor. 

Çoğu 45 yaş üstüydü

Dmitry, Ukrayna'nın doğu sınırına yakın konumdaki Rostov'da toplandıklarında gönüllü askerlerin çoğunun 45 yaş üstü olduğunu dile getiriyor. Dahası, bazılarının ise savaşamayacak kadar sağlık sorunları olduğunu söyleyerek, 'Elbette emeklileri anlıyorum, vatanseverlik için oradalardı. Ancak birçoğunun göbeği vardı, yarısı gözlük takıyordu. Toplanma merkezine gelen herkese baktım ve bunun tek yön bir bilet olduğunu fark ettim.' açıklamasında bulundu.


Gönüllüler en ön cephede

BBC Rusça, kısa süreli sözleşme imzalayan gönüllü askerlerin Putin'in şöhretli paralı askerleri Wagner Grubu'yla birlikte halihazırda Ukrayna'daki ön cephelerde savaştığını söylüyor.

Dördüncü ayını doldurmak üzere olan Ukrayna işgalinde binlerce Rus askeri öldürüldü. Sekiz general ve onlarca albayın Ukrayna'dan canlı dönemediği biliniyor. Bir araştırma, Rus ordusunun her beş kaybından birinin subay olduğunu ortaya koydu.

Rus medyası Mayıs ayına kadar görmedi

BBC, şimdiye kadar açık kaynaklardan Ukrayna'da 155 Rus gönüllü askerin öldürüldüğünü tespit ettiğini bildiriyor. Son haftalarda resmi belgelere göre ölen gönüllülerin sayısı arttı, her hafta 40 Rus gönüllü Ukrayna'da öldürülüyor. Ölen gönüllülerin yüzde 57'si 40 yaş üstü. 

'İşgal', 'saldırı', 'istila' ve 'savaş' gibi kelimeleri kullanmasını yasak ilan eden Rus medyası, Mayıs ayına kadar Ukrayna'da ölen gönüllülerin haberlerinden hiç bahsetmedi. Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna'nın işgaline 'özel askeri operasyon' diye isimlendirdi ve tüm ülkede bu tanımın dışında başka bir ifade kullanmak, 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bırakbilir.

Üç günün sonrasında evine dönmeye karar verdiğini vurgulayan Dmitry, henüz hiçbir sözleşme imzalamadığını hatırlatıyor: 'Atış için sıraya girdiğimizde basitçe reddettim. Benimle birlikte beş kişi daha başarısız oldu.' dedi.


Bir gün sonra Ukrayna'ya

Rostov'da toplanan gönüllü askerlerin bir gün sonra Ukrayna'ya yollandığını dile getiren Dmitry, gönüllü askerlerinden birisinin Ukrayna'da zar zor hayatta kaldığını ve gönüllülerden yardım istediğini söyleyerek,  'İçlerinden birisiyle irtibat halindeyim. Bir ay Ukrayna'da kaldı, yaralandı, geri döndü. Güçlükle hayatta kaldığını söylüyor. Grozni'den gelen diğer gönüllüler yardım etmiş, yarasını sarmışlar. Yoksa kan kaybıdan ölebilirdi.'

Aslında gizli belge olmayan belgeler

Yine güvenlik nedeniyle ismi Aleksey olarak değiştirilen bir başka gönüllü ise, Ukrayna'yı işgale nasıl hazırlandıklarını anlatıyor: "Bize gizli belgeler gösterildi. Rusya ve Donbas'a bir saldırı hazırlığından söz ettiler. Putin Ukrayna'yı işgale girişmeseydi, şehirlerimiz yanacaktı."

Aleksey'in dile getirdiği gizli belge, yüksek ihtimal Rusya Savunma Bakanlığı'nın Mart ayında yayımladığı Ukrayna Ulusal Muhafızları'na ait altı sayfalık emirler. Söz konusu belgenin gerçekliği hiçbir zaman doğrulanamadı, Ukrayna Ulusal Muhafızları Polonya sınırına yakın bir üste gerçekleşecek tatbikata atıfta bulunuyordu. Belgede Rusya veya Donbas'a bir saldırıdan bahsedilmiyordu ancak bu Kremlin'in medyası tarafından haberlerde sıklıkla yer verilmesine engel olmadı.

Afganistan'a gönderilenlere en az 4 ay eğitim verilmişti

48 yaşındaki Aleksey, sayısı 200'ü bulan diğer gönüllü arkadaşlarıyla birlikte 10 gün eğitim alarak Ukrayna'ya sevk edilmiş. BBC Rusça, Sovyetler Birliği'nin işgal ettiği Afganistan'a gönderdiği askerlere 4 ila 6 ay boyunca eğitim verdiğini hatırlatıyor.

'Suriye Ukrayna'da olanların yanına bile yaklaşamaz'

Lugansk'a yollanan yaşlı asker Aleksey, "Biz geldiğimizde cehennemdi, gerçek bir cehennem. Taburda Suriye'de savaşmış kişiler vardı. Onlar Suriye'nin Ukrayna'da olanların yanına bile yaklaşamayacağını söyledi" deyip ekliyor:

"Ruzbizhne'nin ele geçirilmesi sırasında yaralandım. Ukraynalılar elbette daha iyi teknolojiye sahipler. Ateş altındaydık, bir helikopter üstümüzde uçuyordu. Mevzi değiştirmek için koştuk ve helikopter peşimizden geldi. Sonra ilk kez şok oldum.

Ormanın içine çekilen köylüler

Yaşlılara burayı terk edin dediğini belirterek sözlerine devam etti, 'Severodonetsk yolundaki küçük köyleri temizlemek en zoruydu. Köye neredeyse hiç çatışma olmadan girdik, hatta köylüler sevindiler bile. Ukraynalılar ormanın içlerine çekildiler. Ama sonra başladı. Mayınlar ve çoklu roket atarlarla yakıldık. Gerçekten korkutucuydu. Köyde halen bazı insanlar vardı, çoğu büyükbaba ve büyükanne. Bir eve girip onlara 'Buradan gidin, ateş altındasınız' dedim. Bana yanıt verdiler: 'Neden gidelim?' Tüm hayatlarını bu köyde yaşadılar. Sonra bir mayın bu eve uçtu ve havaya uçtular.' açıklamasında bulundu.

Aleksey, yaralandıktan sonra Rusya'ya geri döndü ve St. Petersburg'daki bir hastanede tedavi görüyor.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal