Putin, interneti dış dünyaya kapatma planını devreye sokuyor: 11 Mart'ta internet bağlantısı kesilecek!

Rusya’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı interneti dışa bağımlılıktan kurtarma planını devreye sokmaya hazırlanıyor. 11 Mart’ta kadar Rus sitelerinin sadece Rusya’da sunucu bulunmasını ve ‘.ru’ uzantılı alan adlarına geçmesi istendi. Bu planla Rusya, internetini dışa bağlı olmadan kontrol altına lamayı hedefliyor.

08.03.2022-11:46 - (Son Güncelleme: 08.03.2022-16:56) Putin, interneti dış dünyaya kapatma planını devreye sokuyor: 11 Mart'ta internet bağlantısı kesilecek!

Ukrayna’ya yönelik işgalin ardından ABD başta olmak üzere birçok teknoloji yaptırımına maruz kalan Rusya, 11 Mart’ta internet bağlantılarını dış dünya ile tamamen kesebilir. Söz konusu duruma ilişkin açıklama yapan Rusya Dijital Kalkınma ve Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı, Rus internet sitelerinin ‘.ru’ uzantılı adresler adına geçmesini istedi. Yalnızca Rusya DNS’i sunucularının kullanılmasını istenen açıklamada, 11 Mart’a kadar internet sitelerinin Rusya’ya taşımasının yanında sitelere yabancı kaynaklardan indirilen kodların silinmesi de talep edildi. 

Yasa tasarısı yasalaştırıldı

İnternet ağlarını dış dünya ile kesecek planlamalar yapan Rusya, bu tasarısı üzerindeki çalışmanın sonuna gelmeye hazırlanıyor. Ülkedeki internet altyapısının dış dünya ile bağlantısını kesmek için oluşturtulan yasa tasarısı ‘Dijital Ekonomi Ulusal Programı’ 1 Kasım 2019 tarihinde yürürlüğe girerek yasallaştırıldı.  Rusya'da tasarıyı protesto eden göstericiler 'Putin.Net' dövizi ile karşı çıkmıştı. 


Bu yaz internet bağlantısını kesmişti

Üzerinde uzun süredir çalışmalar yürütülen düzenlemenin ardından test aşamaları gerçekleştirilmişti. Geçen yıl haziran ayında internet bağlantısının kopması durumunda altyapının çalışıp çalışmayacağı test etmek için küresel internet bağlantısını kesen Rusya, testin başarılı şekilde geçtiğini duyurmuştu. Rusya, gerçekleştirdiği bu hamlesi ile internet konusunda dışa bağımlı olmadan ülke içinde kontrol edilebileceğini tüm dünyaya kanıtlamış oldu. 

Google’a karşı Yandex

Rusya’nın gelişmiş teknolojideki uygulamalara benzer sosyal medya ve arama motorları bulunuyor. Türkiye’de de yaygın şekilde kullanılan Yandex, arama motorunun yanında navigasyon hizmeti de veriyor. Ruslara ait Yandex uygulamasının yanı sıra ülkede en yaygın kullanılan VK (Vkontakte) isimli platform ‘Rusların Facebook’u’ olarak biliniyor. Bununla birlikte Rusların WhatsApp’a benzer haberleşme uygulaması da bulunuyor. Telegram uygulmasının da yaygın olarak kullanıldığı uygulama şu an Rus hükümeti tarafından kısıtlandığı kaydedildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal