Pusula denizanası nedir, tehlikeli mi? Dünyanın en tehlikeli türlerinden Pusula denizanası Türkiye'de nerelerde görüldü?

Dünyanın en tehlikeli deniz canlılarından kabul edilen Pusula denizanasının Türkiye sınırları içinde görülmesi gündeme geldi. Haberin ardından birçok kişi, Pusula denizanası nedir? Pusula denizanası Türkiye’de nerede görüldü? Gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte Pusula denizanası hakkında merak edilenler…

26.05.2022-15:37 - (Son Güncelleme: 26.05.2022-15:37) Pusula denizanası nedir, tehlikeli mi? Dünyanın en tehlikeli türlerinden Pusula denizanası Türkiye'de nerelerde görüldü?

Dünyanın en tehlikesi deniz canlısı olduğu bilinen Pusula denizanası Türkiye sularında görüldü. En tehlikeli türün Türkiye sınırlarında görülmesinin ardından, Pusula denizanasının ne olduğu ve nerede görüldüğü araştırılmaya başlandı. 

Türkiye’de Marmara Denizi’nin Tekirdağ sahili sınırlarında görülen Pusula denizanası merak konusu oldu. Literatürdeki adı 'chrysaora hysoscella' olan pusula denizanasının, kahverengi ve kırmızı renkleri vardır. Mantarı anımsatan şemsiyeli yapısı ve şemsiyesini çevreleyen şeritleri bulunur. Pusula denizanasının boyu 50 cm’ye kadar çıkar.

Pusula Denizanası

Pusula denizanası tehlikeli mi?

Pusula denizanasının salgıladığı sıvı insanlarda reaksiyonlara neden olur. İnsanlardaki tepkileri arasında; zehirlenme, deride ağrı, kaşıntı, kızarıklık, yanma, şişlik, kamçı izi gibi belirtiler vardır. Deniz suyu sıcaklıkları arttıkça pusula denizanası sayısı da artar. Temmuz ve Eylül aylarında sıklıkla görülen pusula denizanaları ortalama 1 sene yaşar. Canlı hali tehlikeli olabildiği gibi ölüsü de şikayetlere konu olmaktadır. Sorun olmaması için pusula denizanasına çıplak tenle temas etmemek gerekir. Nadiren kalıcı yara izine, nefes darlığına ve hayati tehlikeye neden olabilmektedir.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal