Kanal D’de yayınlanan sevilen yemek ve yarışma programı Gelinim Mutfakta’da yarışmacılar her gün birinci olmak adına mücadele veriyor. Nursel Ergin’in başarılı sunumuyla ekranlara gelen Gelinim Mutfakta programında günün yemeği Osmanlı mutfağının sevilen yemeklerinden püreli mutancana olacak. Programda bu yemeğin yapılacağını gören kişiler ise Gelinim Mutfakta püreli mutancana tarifi ve malzemelerini öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapıyor.
500 gram kuzu kol kuşbaşı
12 adet arpacık soğan
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
3 su bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı kuru üzüm
5 adet kuru incir
5 adet kuru erik
1/2 çay bardağı çiğ badem
1 yemek kaşığı sumak
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
Tencerede eritilen tereyağının üzerine zeytinyağı ve etler ilave edilir. Kavurma işleminin tamamlanmasının ardından tencereye arpacık soğalnlar ve sarımsaklar eklenir. Etlerin suyunu çekmesiyle birlikte un eklenerek unun kokusunun çıkmasına kadar karıştırma işlemi devam ettirilir. Daha sonra su eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılır ve pişme işlemi bu şekilde sürer.
Yemeğin pişip pişmediğini öğrenmek isteyenler soğanları bıçakla delerek bunu kontrol edebilir.
Sıcak suda bekletilen kuru üzüm, erik, incir, badem, sumak, balı ve tuz yavaşça karıştırılır. Daha sonra kapak kapatılır ve 1-2 dakika daha piştikten sonra altı kapatılarak 15-25 dakika arasında dinlenmeye bırakılır.