Püf Noktalarıyla Batırık Tarifi

Mersin yöresine ait olan batırık, bulgur ile yapılan yöresel bir salatadır. Püf noktalarıyla batırık tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun.

12.11.2021-18:19 - (Son Güncelleme: 12.11.2021-18:19) Püf Noktalarıyla Batırık Tarifi

Mersin yöresine ait olan batırık, bulgur ile yapılan yöresel bir salatadır. Farklı yörelerde de yapılan batırığın en popüler olanı Mersin yöresine ait olandır. Batırık, içindeki malzemeler ile oldukça faydalı olan bir salata çeşididir. Püf noktalarıyla batırık tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun.

MERSİN USULÜ BATIRIK TARİFİ

Batırık için gerekli olan malzemeler:

- 3 çay bardağı ince bulgur

- 3 olgun domates

- 1 büyük baş kuru soğan

- 250 ila 500 gr kadar çiğ yer fıstığı

- 1 su bardağı çiğ susam 

- Yarım demet maydanoz

- 3 ila 4 sap taze nane

- 3 ila 4 adet yeşilbiber

- 2 adet salatalık

- 1 tepeleme çorba kaşığı biber salçası

- 1 tepeleme çorba kaşığı domates salçası

- 1 tatlı kaşığı kuru nane

- Yeteri kadar limon suyu

- Tuz

Üzeri için:

- İnce doğranmış marul

- Haşlanmış ve ince doğranmış bağ yaprağı

- Haşlanmış ve ince doğranmış

- Lahana yaprağı

- Arzu edilirse taze soğan

PÜF NOKTALARIYLA MERSİN USULÜ BATIRIK 

İnce bulguru tepsiye koyup üzerine domates ile soğanı incecik bir şekilde kıyın. Bulguru, domatesi ve soğanı karıştırıp bir kenarda bekletin. Yer fıstığını kısık ateşte çevire çevire karartmadan kavurun. Ayrı bir yerde susamı devamlı çevirip kısık ateşte az kavurun. Yer fıstığını ve susamı havanda döverek macun haline getirin. Maydanoz, nane, sivri biber ve salatalığı ince bir şekilde doğrayın.  Salçaları, kuru naneyi ilave edip elinizde karıştırın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli püf noktalarından biri de bulgurun çıtır çıtır olması. Kenarda duran yer fıstığı ve susam macununu ilave edip biraz daha yoğurun. En son, doğradığınız yeşillikleri, biberi, salatalığı ilave ederek tekrar karıştırın. Arzunuza göre tuzunu limonunu ilave edin.  Buzlu bir soğuk su ile batırığı sulandırın ve limonunu, tuzunu tekrar ayarlayıp buz ilave edin. Tepsi ile sofraya getirin üzerini incecik doğranmış marul, bağ yaprağı veya lahanayla süsleyin. Batırığın yanında turşu ya da taze süs biberi ikram edin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal