Probiyotik İle Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Prebiyotikler ve probiyotikler sağlığımız için fazlasıyla önem taşır. İkisinin de vücudumuzdaki rolü ayrıdır. Peki probiyotik ve prebiyotik nedir, arasındaki farklar nelerdir?

10.03.2020-14:38 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-14:29) Probiyotik İle Prebiyotik Arasındaki Fark Nedir?

Probiyotikler, vücut için yararlı olan bakterileri ifade eder. Prebiyotikler ise bu bakterilere besin görevi görürler. Prebiyotikler ve probiyotikler bakteri ve diğer mikroorganizmaların sağlıklı bir koloni oluşturmasına yarar sağlayarak bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler.

PROBİYOTİK NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre probiyotikler, yeterli miktarda tüketildiğinde insan sağlığı ve fizyolojisi üzerinde olumlu etkide bulunan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotik bakteriler, insan sağlığı ve beslenme düzeni için önem teşkil etmektedir. Sindirim sistemi ve bağışıklık tedavilerinde yararlı etkileri vardır. Probiyotikler insanların normal bağırsak florasının yeniden oluşturulabilmesi için faydalıdır. Probiyotikler beyin sağlığını da olumlu yönde etkileyebilir. Bunların yanı sıra probiyotikler bazı alerji ve egzema sorunlarının etkilerini azaltabilir. Faydalı bakteriler yani probiyotikler, fermante edilmiş besinlerde doğal olarak bulunur. Probiyotik özellik gösteren besinlerin başında yoğurt gelirken, lahana turşusu, kefir ve pastörize edilmiş bazı turşular da probiyotik içeren besinlerdendir.

PREBİYOTİK NEDİR?

Bağırsakta bulunan bazı türdeki mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayıp aktivitesini uyaran, sindirilemeyen liflerdir. Bu özel lifler bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından sindirilir. Prebiyotiklerin bağırsak bakterileri tarafından sindirilmesi sonucunda bütirat adı verilen yağ asitleri üretilir. Sağlığımız için olumlu katkılarından biri de gen ekspresyonunu etkileyerek, kanserli hücrelerin büyümesini engelleyebilmesidir. Birçok besin doğal olarak prebiyotik içerir. Özellikle sebzelerde, meyvelerde, lif içeriği yüksek tam tahıllı besinler ve baklagillerde bulunur. Kuşkonmaz, sarımsak, soğan, pırasa, yulaf, armut, enginar, muz; prebiyotik bulunan besinlere örnek gösterilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal