Primerhipotiroidi Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Primerhipotiroidizm hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Esin Şanlı Sayın ''Kanda ST3 ve ST4 diye adlandırılan tiroit hormon düşüklüğü ve yüksek TSH düzeyleri ile karakterize bir hastalıktır.'' diye vurguladı.

14.09.2021-14:40 - (Son Güncelleme: 06.12.2021-09:53) Primerhipotiroidi Kadınlarda Daha Sık Görülüyor

Primerhipotiroidizm (tiroid bezinin az çalışması) hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Esin Şanlı Sayın, ''Kanda ST3 ve ST4 diye adlandırılan tiroit hormon düşüklüğü ve yüksek TSH düzeyleri ile karakterize bir hastalıktır.'' diye vurguladı.

KADINLARDA GÖRÜLME ORANI DAHA FAZLA!

Primerhipotiroidi hastalığının TSH düzeyinin referans aralığına bağlı olduğunun altını çizen Uzman Dr. Sayın, ''Kadınlarda görülme oranı erkeklere göre 9 kat daha fazladır. Primerhipotiroidinin birden fazla sebebi olmakla beraber iyot yetersizliği olmayan bölgelerde en sık nedeni hashimototiroiditi olarak adlandırdığımız kronik lenfositikotoimmün tiroittir.''dedi.

Hashimototiroiditinde bağışıklık sisteminin tiroid bezini yabancı olarak gördüğünü ve tiroit bezine karşı antitpo ve antitiroglobulin olarak isimlendirilen antikorlar üretmeye başladığını söyleyen Uzm. Dr. Sayın, ''Bu antikorların varlığı ile beraber tiroid bezimiz lenfosit adını verdiğimiz bağışıklık sistemi hücreleri tarafından kuşatılır ve tiroid bezimizin yapısı bozulur. Zaman içinde bu kuşatmaya bağlı olarak tiroid bezimiz yeterli hormon üretemez ve primerhipotiroidizm dediğimiz durum meydana gelir. Buradan da anlaşılacağı gibi hashimoto hastalığı tiroit bezimizi az çalıştıran sebeplerden sadece birisidir.'' ifadelerine yer verdi.

BAŞLANGIÇ YAŞINA GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR

Primerhipotiroidi hastalığında klinik keşiflerin hastalığın başlangıç yaşına ve tiroit hormon yetmezliği seviyesine göre farklılık gösterebileceğini aktaran Uzm. Dr. Sayın, ''En sık halsizlik, çabuk yorulma, soğuk intoleransı, çarpıntı, kabızlık, eforla nefes darlığı, eklemler ve kaslarda ağrı, kramp adet düzensizliği seste kabalaşma göz çevresinde şişlik, depresyon gibi şikâyetler gözlense de unutulmaması gereken nokta bu şikayetlerin tümünün sadece hipotiroidi hastalığına özgü olmadığıdır.'' dedi.

HASTALIĞIN NEDENLERİ FARKLI TEDAVİSİ AYNI

Primerhipotiroidinde tedavi yönteminin kendi tiroit bezimizin üretemediği hormonu dışarıdan vermek amacıyla olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Sayın, ''Hipotiroidinin nedeni ne olursa olsun (hashimoto veya değil) tedavi aynıdır. Bu tedavi ile amaç antikorları ortadan kaldırmak değil, tiroid hormon düzeylerini normal seviyelere getirmektir. Selenyumun bu antikorları azalttığına dair bazı yayınlar olsa da tedavide altın standart değildir. Antikorları pozitif ancak tiroit fonksiyonlarının normal olduğu durumlarda tedavi verilmez. Hastaya yılda bir tiroit fonksiyon kontrolleri önerilir. '' diye vurguladı.

Uzm. Dr. Sayın son olarak şunların altını çizdi: ''Gebelikte primerhipotiroid tedavisi aynıdır. Gebelik öncesi TSH düzeylerinin 2.5 altında olması istenir. Gebeliğin ilk üç ayında TSH hedefi 2.5 altındayken 2. ve 3. trimesterda TSH hedefi 3 altındadır. L tiroksin gebelikte güvenli kullanılır.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal