Bilim Dünyasından Devrim Niteliğinde Buluş!

Bilim dünyası devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. Kanser hastalığı artık semptomlar ortaya çıkmadan test edilebilecek.

13.09.2021-14:11 - (Son Güncelleme: 13.09.2021-15:56) Bilim Dünyasından Devrim Niteliğinde Buluş!

İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) 50'den fazla kanser türü için dünyanın en geniş çaplı kan testi denemesine başladı. Kanseri semptomlar ortaya çıkmadan tespit edebilen test için devrim niteliğinde olduğu söylendi. 

DEVRİM NİTELİĞİNDE: KANSERİ ORTAYA ÇIKMADAN TESPİT EDİYOR

Kan testinin, kanserin varlığını ve vücutta nereden geldiğini anlaması bekleniyor. İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) CEO'su Amanda Pritchard kan testi ile ilgili yaptığı açıklamada ‘Bu hızlı ve basit kan testi, dünyada kanser tespiti ve tedavisinde bir devrimin başlangıcı olabilir. Test belirtiler ve semptomlar ortaya çıkmadan kanseri bularak, onu tedavi etme şansımızı yükseltecek. İnsanlara mümkün olan en iyi hayatta kalma şansını verebiliriz. NHS denemesi, 50 ile 77 yaşları arasındaki farklı geçmişlerden ve etnik kökenlerden insanlara uygulanacak. Gönüllülerde Son üç yılda kanser tanısı almamış olma şartı aranacak. Gönüllüler, testi takip eden haftalarda, 12 ay sonra ve iki yıl sonra mobil test kliniklerinde tekrar kan örneği verecek’ diyerek testin kanseri belirtileri daha ortaya çıkmadan tespit ettiğini dile getirdi.

TEST GENETİK KOD PARÇALARINI TARIYOR

Pritchard, açıklamasına ‘Test, baş ve boyun, bağırsak, akciğer, pankreas ve boğaz kanserleri gibi erken teşhis edilmesi daha zor olan kanserlerin %75'ini, tedavi edilmesi daha kolay olan erken bir aşamada yakalama hedefinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak  meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde NHS tarama programlarının yerini tutamaz’ diyerek test hakkında ayrıntıları anlattı.

TEST KANSER TESPİTİ İÇİN BİR MUCİZE OLABİLİR

Kanser henüz vücutta görülmeden kanseri tespit eden kan testi deneyi, İngiltere Kanser Araştırmaları ve King's College London Kanser Önleme Denemeleri Birimi tarafından Galleri testini geliştiren Grail ile birlikte yürütülüyor. Birimin direktörü ve araştırmanın baş araştırmacılarından Profesör Peter Sasieni ise ‘Test erken kanser tespiti için bir mucize olabilir ve bu önemli araştırmaya öncülük etmekten heyecan duyuyoruz. Kanser taraması, kanserleri başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılıkları daha yüksek olduğunda daha erken bulabilir, ancak tüm tarama türleri değil’ dedi. Alınan bilgilere göre test başarılı olursa 2024 yılında kullanıma başlanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal