Ağaçtan üretildi: Kanseri yok ediyor

Çağın hastalığı olarak adlandırılan ve ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında gelen kansere şifa olacak ilaç, Bartınlı Profesör porsuk ağacından elde etti. İşte detaylar...

08.09.2021-11:10 - (Son Güncelleme: 27.04.2022-14:29) Ağaçtan üretildi: Kanseri yok ediyor

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. DR. Halil Barış Özel porsuk ağacından elde ettiği ilaç bileşeniyle kanser hücrelerini küçülterek yok etmeyi başardı.

Porsuk ağacından elde ettiği şeyle kanseri yok ediyor

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Barış Özel uzun süredir kanserleri hücreleri yok etmek için çalışmalar yürütüyordu. Yaptı çalışmalar hakkında açıklamada bulunarak bilgi veren Özel ‘Elde ettiğimi bileşik, ovaryum, meme, prostat ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tedavisinde tek veya diğer kemoterapötik bileşiklerle kullanıldığında kanser hücrelerini küçülterek yok etmektedir’ dedi.

Kansere şifa olan porsuk ağacının nesli tükeniyor

Prof. Dr. Araştırmaları sonucunda kansere çare olabileceği tespit edilen porsuk ağacının ise nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Porsuk ağaçlarının tam 17 çeşidinde de kansere karşı savaşabilen Taxol adı verilen madde tespit edilmişti.

Kanser ilacında dışa bağımlılığı bitirebilir

Kanser ve birçok hastalıklarda kullanılan ilaçlarda dışa bağımlılığın son bulmasını istediğini belirten Özel  "Gen grupları kurularak türün devamlılığı ve Taxol üretimi sağlanmalı. Ülkemizin ilaçta dışa bağımlılığı düşünüldüğünde ileride değerli ilaç hammaddelerinin üretilmesi için doğal kaynaklarımızın araştırılması ve bu yerli kaynaklardan yararlanılarak hammadde elde edilebilmesi ve üretiminin yapılması, yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesine nazaran daha ulaşılabilir bir hedeftir’ diyerek. İlaçta dışa bağımlılık yerine ülkemizde kuracağımız sistemler ile doğal kaynaklarımızdan faydalanmamız gerektiğine vurgu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal