Posta pulu nedir, nerede satılır? Posta pulu nerelerde bulunur? Posta pulu satılan yerler

Her ne kadar eski alışkanlıklardan birisi olsa posta pulları halen koleksiyon anlamında değerlendiriliyor. Peki Posta pulu nedir, nerede satılır? Posta pulu nerelerde bulunur? İşte Posta pulu satılan yerler...

23.05.2022-16:37 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-16:37) Posta pulu nedir, nerede satılır? Posta pulu nerelerde bulunur? Posta pulu satılan yerler

Teknolojinin gelişmesiyle beraber iletişim araçlarında köklü değişimler yaşandı. Mektup, telgraf ve benzeri iletişim araçlarının yerini telefonlar ve bilgisayarlar aldı. Özellikle geçmiş yılların en çok kullanılan iletişim aracı mektubun üzerine yapıştırılan posta pulları, mektupların kullanımının azalmasıyla beraber artık pek hayatımızda bulunmuyor. Ancak bir çok insan görsel olarak oldukça güzel gözüken posta pullarını koleksiyon amacıyla talep edebiliyor. Posta pulu satılan yerleri öğrenmek isteyen kişiler arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor.

Posta pulu nedir, nerede satılır?

İlk kez 1840 yılında İngiltere’de kullanılmaya başlanan posta pulu, ülkemizde ise ilk kez Osmanlı Devleti zamanında 1 Ocak 1863 tarihinde kullanılmaya başlandı. Teknolojinin fazla gelişmediği zamanlarda Türkiye’de posta pulları çok meşhurdu ve herkes tarafından aranılan ürünlerden biriydi. Posta pulları gönderi ücretinin ödendiğini ifade eden simgelerden oluştuğu gerekçesiyle önemli bulunmuş ve görsel olarak güzel durması sebebiyle yıllarca kullanılmıştır.

Günümüzde her ne kadar kullanımı azalsa da posta pulu halen bazı devlet dairelerinde kullanılmaya devam ediyor. Posta pulları söz konusu devlet dairelerinin dışında artık koleksiyoncular tarafından talep ediliyor. Pek çok koleksiyoncu posta pullarını, zarfları, kartları, damgaları ve posta kartlarını toplamaktadır.

Posta pulu nedir

Posta pulu nerelerde bulunur?

Posta pulu gönderinin ücretinin ödendiğinin kanıtı olan yapışkanlı bir kağıt parçasıdır. Zarf üzerine bu sayede kolayca yapışabilen posta pulunun bazılarında yazı varken, bazılarında ise sadece resim bulunur. Posta pullarının ortalama değerleri 1 TL, 50 kuruş, 25 kuruştur.

Posta pulu özellikleri ise şu şekildedir:

Gönderinin ücretinin ödendiğini gösterir.

Tarihi ya da anı niteliği taşır.

Koleksiyonu yapılır.

Gönderinin ücretinin ödendiğini gösterir.

Özel günler için sınırlı sayıda basılır..

Posta pulu satın almak isteyen kişilerin Türkiye’de posta pulu bulması oldukça zordur. Fakat bazı PTT şubelerinde halen posta pulu satılmaktadır. Bunun dışında bazı kırtasiyeler de posta pulu satmaktadır. PTT şubelerinden 10 TL ve üzerinde kart satın alımlarında posta pulu da alabilirsiniz. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal