Portakal kilo mu aldırıyor? Portakal ve portakal suyu kaç kalori? Portakal tüketmenin faydaları

Portakal tüketmek isteyen bir çok vatandaş portakalın şekerli içeriği nedeniyle kilo yapıp yapmadığını merak ediyor. İşte cevabı...

28.06.2022-20:44 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-20:44) Portakal kilo mu aldırıyor? Portakal ve portakal suyu kaç kalori? Portakal tüketmenin faydaları

Portakal yapı olarak kalori ve enerjisi düşük bir besinken lif oranı yüksektir. Bu sebepten ötürü portakal kilo vermek için birebirdir. Uzmanlar meyve ve sebzelerin kilo vermek için en ideal besinler olduğunu katıldıkları her programda dile getirmektedirler. Yapılan bir araştırmaya göre meyve ve sebze ağırlıklı beslenen kişiler beslenmeyen kişilerden daha kolay şekilde kilo vermektedir.

Portakal kalori içeriği

1 su bardağı portakal suyu 112 kalori

1 çay bardağı portakal suyu 47 kalori

1 orta boy portakal 62 kalori

1 büyük boy portakal 86 kalori

1 su bardağı dilimlenmiş portakal 85 kalori

1 orta boy portakalda tam 3.1 gr lif bulunmaktadır ve bu oranla içeriğinde en çok lif barındıran yiyecekler listesine adını yazdırmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre ("The Journal of Nutrition") lifli besinler tüketen kişiler lifli besinleri daha nadir tüketenlere göre daha az kilo alıp daha az yağ depolamaktalar. Hatta ve hatta lifli yiyecekler daha fazla çiğnenme süreçleri barındırdıkları için midedeki suyu emip midede fazla yer kapladıklarından tok tutucu bir özellik yaratıp kilo vermeye de yardımcı olmaktadır.

Prof. Dr. Metin Özata bu konu hakkında bir kaç şey söylemiştir. C vitamini ihtiyacının erişkin bireylerde 60 mg, gebelikte 80-90 mg, sigara içenlerde ise 100-200 mg olduğunu bildirmiştir. 1 orta boy portakal 70 mg, 1 su bardağı portakal suyunda ise 125 mg C vitamini bulunmaktadır. Vücutta C vitaminin yüksek olduğu kişiler egzersiz yaptıkların daha fazla yağ yakmaktadırlar.

Ne olursa olun her besinde olduğu gibi portakal tüketimi ve C vitamini tüketiminde de aşırıya kaçılmaması uzmanlar tarafından yapılan uyarılardan biridir. Günlük kalori ihtiyacına baktığımızda bu rakam erkeklerde 2000-2200, kadınlarda ise 1800-2000 kalori olarak belirtilmektedir. Buna göre portakalı ara öğünlerde yemek düşük kaloriyle tatlı ihtiyacınızı karşılamak anlamına gelmekte ve kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal