Polinöropati Nedir, Neden Olur? Polinöropati Belirtileri Nelerdir?

Polinöropati, yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığı artan ve pek çok sayıda periferik sinirin türlü sebeplerle hasar alması sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Polinöropati nedir, sebep olur, polinöropati belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır?

05.03.2021-14:51 - (Son Güncelleme: 05.03.2021-14:51) Polinöropati Nedir, Neden Olur? Polinöropati Belirtileri Nelerdir?

Hastadaki periferik sinirlerin zarar görerek beyne normal sinyallerin gönderilmesini engelleyen bir hastalık olan polinöropati, erken teşhis edildiğinde sinirlerdeki hasarın ilerlemesini durdurularak kolaylıkla kontrol altına alınabilir. 

POLİNÖTOPATİ NEDİR?

Polinöropati; periferik nöropati olarak da bilinen çeşitli periferik sinirlerin hasar gördüğü bir hastalıktır. Bu sinirler, merkezi sinir sistemi ile vücudun diğer bölümleri arasında bilgi iletir. Omurilik ve beyin dışındaki sinirler, periferik sinirler olarak sınıflandırılır. Polinöropatide aynı anda birden fazla periferik sinir etkilenir. Hem otonom sinirler hem de duygularımızdan ve hareketliliğimizden sorumlu olan sinirler zarar görebilir. Polinöropatiye temel olarak diyabet, kanser ve bazı otoimmün hastalıklar sebep olur. 

POLİNÖTOPATİ NEDENLERİ

Polinöropatinin en yaygın nedeni diyabettir. Ayrıca hipotiroidizm, alkol tüketimi, kemoterapi ilaçları, kanser, enfeksiyon, karaciğer veya böbrek yetmezliği, B1 veya B12 vitamini eksikliği ve ağır metal zehirlenmesi gibi çeşitli nedenler bulunabilir. 

POLİNÖTOPATİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

-İğnelenme ve karıncalanma hissi 

-Acıyı hissedememe ve uyuşma 

-Ayak, kol, el ya da bacakları kullanırken zorlanma 

-Gece oluşan ağrılar sebebiyle oluşan uyku problemleri 

-Dokunmaya karşı aşırı hassasiyet 

-Donma, bıçaklanma ve yanma vb. ağrı hissetme 

-Sıcaklık değişimlerini algılayamama 

-Tırnak, saç ve ciltte görülebilen değişiklikler 

-Kaslarda seğirme ve kas güçsüzlüğü 

-Koordinasyon eksikliği ve düşme atakları 

-Tırnak ve cilt enfeksiyonları 

-Ayak ve bacak ülserleri 

-Aşırı terleme 

-Mesane ve sindirim sistemi sorunları, 

-Kan basıncında anormallikler, 

-Nefes almakta zorluk çekme, 

-Yutma ve yemek yeme güçlüğü, 

-Yürümede güçlük çekme ve baş dönmesi 

POLİNÖTOPATİ TEDAVİSİ NEDİR?

Polinöropatinin tedavisi temelde altta yatan hastalığı veya sinir hasarının nedenini tedavi etmektir. Kortizon gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanabilirsiniz. Görüntü şeker hastalığından kaynaklanıyorsa kan şekerini kontrol etmek en önemli adımdır. Bir sonraki tedavi noktası hastanın rahatsızlıklarının giderilmesidir. Ağrı, uyuşma, yanma hissi gibi rahatsızlıklarda uygun ilaçlar alınmalı ve hasta rahatlatılmalıdır. Halsizlik ve denge bozuklukları için fizyoterapi kullanılabilir. 

-İlaçla tedavi 

-Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı 

-Plazma değişimi 

-İmmün globin tedavisi 

-Polinöropati fizik tedavi 

-Ortez ve cihazlarla tedavi 

-Tamamlayıcı tedaviler 

-Polinöropati egzersizleri 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal