Uzmanlar Uyardı: Burun Kanaması Kötü Hastalıkların Habercisi!

Burun kanaması genellikle çevresel veya vücut sistemi ile alakalı nedenlerden ortaya çıkabiliyor. Ancak uzmanlar bu konuda uyarıyor. Hayati sorunlara yol açabilir. Burun kanamaları dikkate alınmalıdır.

05.03.2021-14:38 - (Son Güncelleme: 05.03.2021-14:38) Uzmanlar Uyardı: Burun Kanaması Kötü Hastalıkların Habercisi!

Burun kanaması genellikle lokal, sistemik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ancak bazı durumlarda hayatı tehdit edebilecek ciddi boyutlu sorunların göstergesi de olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Köksal Yuca, ciddiye alınması gerektiğini söylediği burun kanamaları hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Köksal Yuca, basit gibi görünen ve çoğunlukla dikkate alınmayan burun kanamalarının altında önemli nedenler olabileceğinin altını çizdi: 'Burun yapısında giriş bölgesinde yer alan damar ağı zengindir. Bu damar ağı aynı zamanda burun kanamalarının en sık görülen nedenidir. Bu bölgeye gelen darbeler, sümkürme, aksırma, burun karıştırma gibi faktörler damarları zedelenmesine ve kanama oluşmasına neden olabilir. Bu faktörlerle burun ön kısmında oluşan kanamalar basittir.' dedi.

Prof. Dr. Köksal Yuca, asıl dikkate alınması gerekenin ise burnun arka kısmından gelen kanamalar olduğunu vurgulayarak, 'Bu kanamalar yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı kaynaklı olduğu için daha ciddi sorunlara neden olabilir' ifadelerini kullandı.

TEKRARLAYAN KANAMALARDA TÜMÖR RİSKİ

Tekrarlayan kanamaların tümör habercisi de olabileceğine de dikkat çeken Prof. Dr. Köksal Yuca, 'Tekrarlayan burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki erkek çocuklarda genizdeki damarsal kaynaklı tümörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Yine erişkin hastalarda tek taraflı tekrarlayan burun kanamaları burun veya sinüs kaynaklı tümörlerin habercisi olabiliyor' şeklinde konuştu.

RİSK ALTINDA OLAN HASTALAR

'Alerjik rinit, kronik sinüzit, hipertansiyon, kanama bozuklukları bulunan hastalarda burun kanama riski biraz daha artıyor.'

Dr. Yuca, burun kanaması ile karşılaşıldığında ilk olarak hastanın başının öne eğilmesi gerektiğini söylerek, 'Hastanın başı öne eğildikten sonra burnun ön kısmına baş ve işaret parmağıyla yaklaşık 5-10 dakika baskı yapılmalı. Bu kanamanın durmasına yardımcı olacaktır.' Kanama sonrası buz uygulaması yapılabileceğini de ekleyen Yuca, 'Bu yöntemde önemli olan, buzun direkt olarak değil, bir beze sarılarak uygulanmasıdır' dedi.

YAVAŞ VE DERİN NEFES ALIN

Prof. Dr. Köksal Yuca, kanama kesilene kadar hastanın derin ve yavaş nefes alması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, 'Tüm uygulamalarla birlikte, burun içi damarların kasılmasına neden olarak kanama önleyen spreylerden de kullanılabilir. Ancak basit sebepli kanamalar bazen çok tehlikeli hastalıkların habercisi olabildiğinden, kanamanın kontrol altına alınması oldukça zor olabilir ve acil müdahale gerekebilir. Bunun için en yakın sağlık kurumuna başvurmak önemlidir' diyerek sözlerini sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal