Piyasalarda 1994 yılından beri ilk kez! Altın ve dolar fiyatı için yarın tüm taşlar yerinden oynayacak

Altın ve dolar fiyatı için yarın saat 21.00'de oldukça kritik bir karar duyurulacak. FED faiz kararı öncesinde ise TD Securities analistleri yapmış oldukları altın tahmini ile yatırımcıları tedirgin etti. İşte haberin detayları...

14.06.2022-10:15 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-10:15) Piyasalarda 1994 yılından beri ilk kez! Altın ve dolar fiyatı için yarın tüm taşlar yerinden oynayacak

Altın ve dolar fiyatı Fed'in yarınki kararını açıklamasını bekliyor. Küresel piyasalar, ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyonun beklentileri aşmasının sonrasında bu hafta çarşamba günü açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası kararlarına odaklanmış durumda. Başta ABD'de olmak şekilde küresel ölçekte yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde ise etkisini göstermeye devam ediyor. 

Diğer yandan ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,6 ile yeniden zirveye ulaştığını bildirdi. Bu durumda, bir önceki ayki rekor seviyeden gerileyen kısa vadeli enflasyon beklentisi, yine anketinin yapılmaya başlandığı 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon beklentilerindeki yükseliş eğiliminin korunması, Fed'in agresif şahin politikalarına öngörülenden daha uzun süre boyunca devam edebileceği endişesine sebep oldu. Piyasalarda Fed yetkililerinin daha önce olasılık dışı olarak nitelendirdikleri 75 baz puanlık politika faizi artışı ihtimali tekrar fiyatlamalara dahil olmuştur. 

Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ay yapmış olduğu açıklamada, enflasyon düşene dek para politikasını sıkılaştırmayı sürdürmeye devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri durumunda daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini belirtmişti. 


Barclays analistleri tahminlerini yükseltti 

Söz konusu Temmuz ayında yapılacak olan toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı ihtimali de yüzde 53 seviyesine kadar çıktı. Barclays analistleri mayıs ayı enflasyon verisinin açıklanmasının sonrasında daha önce haziran toplantısı için 50 baz puan olan faiz artırım tahminlerini 75 baz puana kadar yükseltti. Bu yıl içerisinde 25 baz puan ve 50 baz puanlık iki faiz artırımına giden Fed son olarak 1994 yılında 75 baz puanlık bir faiz artırımına gitmişti. Böylece analistler, piyasa fiyatlamalarının Fed'in yarınki toplantısının ardından yapacağı açıklamada en sert faiz artışını duyurabileceklerini ifade etti. 


Euro ve dolar son durum

Küresel ekonomide yavaşlamaya yönelik endişeler ve yüksek enflasyondan dolayı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını daha hızlı artırabileceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesinin sonrasında dolar endeksi dün yeniden 105 seviyesini test etti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,30 seviyesine tırmanarak 11 yılın zirvesini gördü. Fakat endeks bu sabah düşüşe geçerek 104 seviyesine doğru geriledi. Bu durumdan dolayı yurt içinde dolar/TL kuru haftanın ikinci gününe sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL 17,25-26, euro/TL de 18 seviyesinden hemen üzerinde yatay seyretmektedir. 


Gram altın ve ons son durum 

Ons Altın dün en düşük 1823 doları, en yüksek ise 1879 doları gördü. Sabah saatlerinde 1824 dolardan değerlendirilmektedir. Altının gram fiyatında da 1000 liranın üzerinde zirve yürüyüşü bu sabah saatlerinden itibaren yerini gerilemeye bırakmış gözüküyor. Dün 1043 liraya kadar yükselen gram altın fiyatı dolar/TL kuru ve ons altındaki sakin seyirden dolayı bu sabah 1012 lira seviyelerinden alıcı ile buluşmaktadır. 


''Önümüzdeki yıl altının geri tepmesiyle karşı karşıya olacağız''

Altın fiyatlarına yönelik tahminlerini aktaran TD Securities ekonomistleri konuyla ilgili, ‘’Yüksek enflasyonun altın fiyatlarını kısa vadede 1.830-24 dolar işlem aralığına çekmesi muhtemel uzun vadede, sarı metal maddi olarak 1.800 doların altına düşmeli.’’ diye ifade etti. 

Bu yıl altının geri tepeceğini ve bu durumla karşı karşıya geleceğimizi belirterek, “Fed’in tam istihdam karşılığında fiyat istikrarından ödün vererek artırımları geri çekmesi oldukça olası. Bununla birlikte, yakın zamanda politika belirsizliği getireceklerini söylemek için henüz çok erken” diyen analistler, “Bu nedenle, öngörülen düzeltmemiz bir bozgun değil. Bu yüzden önümüzdeki yıl altının geri tepmesiyle karşı karşıya olacağımızı düşünüyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal