Piyasa Değeri ve defter değeri ne demektir? Piyasa değeri nasıl hesaplanır? Piyasa değeri hesaplamadaki önemli detaylar

Piyasa değerinin ne demek olduğunu ve nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız haberimi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. İşte detaylar...

25.06.2022-13:10 - (Son Güncelleme: 25.06.2022-13:10) Piyasa Değeri  ve defter değeri ne demektir? Piyasa değeri nasıl hesaplanır? Piyasa değeri hesaplamadaki önemli detaylar

Piyasa değeri belli bir şirketin borsada işlem görmekte olan değeri olarak tanımlanabilir. Piyasa değeri tabiri borsada işlem yapanların çok fazlaca kullandığı ve bildikleri bir terimdir. Ekonomi haberleri ya da çevrenizde duymuş olduğunuz bu piyasa değeri nasıl hesaplanmaktadır sorusunun cevabı için öncelikle bazı noktalarda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Şirket değer hesaplaması için farklı parametreler ve teknikler kullanılmaktadır. Piyasa değerinin öğrenilmesi için öncelikle şirket değerinin bilinmesi gerekmektedir. Kullanılan bu tekniklerden bazıları şunlardır:

  • Yeniden yapım: Hesabını yapacağımız işletmenin yeniden kurulmasını ele alıyormuşuz gibi her türlü maliyeti ekleyerek detaylı bir hesaplama yaparak değer bulunur.
  • Tasfiye değeri: İşletmenin faaliyetlerine bazı sebeplerden dolayı durdurma kararı sonucunda elde kalacak olan varlıkların toplam değeridir.
  • İşleyen teşebbüs: İşletmenin bir bütün olarak değerinin hesaplanması demektir. Bu teknikte hem gelecekteki hem de o andaki karlar da hesaba katılıp bir hesaplama yapılmaktadır.
  • Bugünkü değer: İşletmenin günümüzde sahip olduğu varlıklar, gelir-giderler, vergiler, stok durumu, nakit miktarı gibi birden fazla bileşenin toplamında oluşan bir hesaplama tekniğidir.

Defter değeri ne demektir?

Defter değeri ile piyasa değeri arasında ilişki bulunur. Defter değeri işletmenin varlıklarıyla borçları arasındaki farklara denmektedir. Genel itibariyle öz kaynak da denilebilmektedir. İşletmenin o günkü borçlarından çıkıldığında kalan sahip olduğu tutardır. Yatırımcıların bu noktada bir kar bir zarar eden ya da karlılık düzeni olmayan şirketlere değil de karlılığı yüksek olan şirketlere yatırım yapmaları gerekir. Defter değeri hesaplamasına göz gezdirilerek şirketin yatırım yapılabilecek olup olmayacağı ya da gelecek vaat edip etmeyeceği anlaşılabilir. Kısacası defter yatırımcıya bir projeksiyon görevi sağlar diyebiliriz.

Hisse fiyatı hesaplaması

Hisse fiyatı hesaplaması yatırımcılar için çok önemli bir konudur. Borsada işlem alabilmek için bu hesaplar konusunda bilgi sahibi olmak ve bu hesapları yorumlayabilmek gerekmektedir. İşletmenin faaliyet karları incelenerek hisse karı oranı hesaplaması yapılmaktadır. Bu noktada yapmanız gereken yıllık faaliyet karının on yılla çarpmak olacaktır. Çıkan sonuç hisse fiyatı noktasında sizlere bilgi verecektir.

Piyasa değeri ve defter değeri yorumlama

Bu yorumlamalar için 1 değeri esas alınmaktadır. 1 değerinin altında bir oran hisse senedinin değerinin düşük olması anlamına gelmektedir ki ucuz olarak da değerlendirmek de başka bir bakış açısı olacaktır. 1 değerinin üzerindeki bir oran ise hisse senedinin değer kazandığı anlamına gelir ki bu da yatırımcılar için önemli bir parametredir. Hisse senedinin değerlenmesi, değerli olması ya da değer kazanacak olması yatırımcılar için çok önemlidir. Potansiyel noktasında yatırımcılar çok detaylı araştırmalar yaparak bu noktada işlem yapmaya başlayacaklardır. Hisse senedinin değeri düşük olduğunda çoğu yatırımcı o hiiseyi almak istemez sadece uzun vade yatırımcısı olan ve potansiyel gören kişiler o hisseyi almak isteyeceklerdir. Borsada genel kanı yüksek karlılık oranı olan ve hızlı dönüş alınabilecek hisselere yatırım yapmaya yöneliktir. Uzun vade yatırımı da kar elde etmek için başka bir bakış açısıdır. Yatırımcının genel bakışı karlılık görmektir.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal