Petrol tankı petrol sızdırdı! 5 ülkeye kritik uyarı: Çevre felaketi yaşanabilir

Kızıldeniz'deki Safir petrol tankerinin petrol sızdırması sonucunda çevre felaketi yaşanabileceği uyarısında bulunuldu. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan raporda, Suudi Arabistan, Eritre, Cibuti ve Somali'nin yanı sıra Mısır'ın da bu durumdan etkilenebileceği kaydedildi.

06.06.2022-16:36 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-16:55) Petrol tankı petrol sızdırdı! 5 ülkeye kritik uyarı: Çevre felaketi yaşanabilir

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından flaş bir uyarı geldi.  Kızıldeniz'deki Safir petrol tankerinin petrol sızdırması sonrasında çevre felaketi yaşanabileceğini söylediler. Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, BM Yemen Ofisi'nin sosyal medyadan paylaşmış olduğu haber doğrultusunda, 'Safir tankerinin büyük miktarda petrol sızdırması Kızıldeniz'de çevre felaketine yol açar.' şeklinde açıklamalarda bulundu.  Yemen'in 7 yıldan uzun süredir iç savaşlar sebebiyle yıkıma maruz kaldığı belirtilen açıklamada, Kızıldeniz'de meydana gelebilecek çevre felaketine ilişkin bir rapor da paylaşıldı.

Yayımlanan rapor doğrultusunda, Safir petrol tankerinin Yemen'in batısındaki Hudeyde ilinin 4,8 deniz mili açığında beklediği belirtilerek, patlaması veya petrol sızıntısı riski taşıdığı aktarıldı.

Yemen hariç beş ülke tehlikede

Tankerdeki petrolün sızıntısı durumunda çevre felaketinin doğaya, turizme ve balıkçılığa ciddi şekilde olumsuz etki yapacağı vurgulanan raporda, Suudi Arabistan, Eritre, Cibuti ve Somali'nin yanı sıra Mısır'ın da bu durumdan etkilenebileceği kaydedildi.

Raporda ekstradan, BM koordinasyonundaki kurtarma planı için şimdiye kadar 40 milyon dolar yardım toplandığı ve planı hayata geçirmek için 104 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Safir petrol tankerinde 'Sızıntı' tehlikesi

Hudeyde açıklarında 2015'ten beridir bakımsız bir şekilde  duran Safir petrol tankerinden 1,1 milyon varil petrolün Kızıldeniz'e dökülme riski mevcut. BM, gerçekleşecek olan olası sızıntının 1989'daki Exxon Valdez felaketinde denize sızan petrolden 4 kat daha fazla olabileceği konusunda uzun süredir uyarılar yapıyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Grubunun (UNSDG) internet sitesinde 25 Nisan'da yayımlanan raporda, Yemen'in batı kıyısında, Kızıldeniz'deki Ras İsa Limanı yakınında yıllardır demirli bulunan Safir petrol tankerine ilişkin krizin çözülmesi için 144 milyon dolara ihtiyaç olduğu söylenmişti

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal