Petrol heyecanı katlanarak büyüyor! Osmaniye'den petrol müjdesi: Haberi alınca harekete geçtiler

Ceyhan'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına bağlı Çukurova-1 ve Çukurova-2 isimli araştırma sahasında, daha önce petrol yok denilerek kapatılan kuyudan rezerv değeri 1 milyar dolar olan yüksek kalite petrol bulunması, kuyulara 50 kilometre mesafede bulunan Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar köylülerini de heyecanlandırdı.

01.07.2022-17:09 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-17:50)

Geçtiğimiz günlerde Adana’nın Ceyhan ilçesinde, kapatılan kuyudan yüksek kaliteli petrol çıkmasının sonrasında ülkenin çeşitli bölgelerinde petrol arayışları son sürat devam ediyor. Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı olan Çınar köyündeki vatandaşlar, ilçede petrol olduğunu iddia ediyorlar. İddialarına göre, Ceyhan'ın yanı sıra Kadirli'de de 1960’lı yılların başında yabancı bir şirket petrol çalışması başlatmıştı. Fakat 1962 yılında hem Ceyhan’daki hem Kadirli ilçesi Çınar köyündeki kuyu, vatandaşların konuşmasına  göre, 'Burada petrol yok' açıklamasında bulunarak konu kapatılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Ceyhan’da kapatılan kuyudan petrol çıkmasının üzerine, Kadirli vatandaşlarının umudu yinelendi. Çınar köylüleri kendi köylerinde yer alan kuyuda tekrar araştırma ve inceleme yapılmasını şiddetle istiyor.


Çakmakla yakınca yanıyordu

Adana'da bir kuyudan petrol çıkıyorsa benim köyümde neden çıkmasın diyen Çınar köyü muhtarı Vehbi Şanlıer, "Köyümüzde şu anda üzeri kapalı olan bu kuyudan çıkan petrol sızıntısı yakın bir zamana kadar çakmakla yaktığın zaman bile yanıyordu. 1962 yılında ismini dahi çok net hatırladığım George Willem olan bir Amerikalının bu kuyunun başında bizimle şakalaşarak bu kuyuyu kapatılmasını gördük.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'O gün bu gündür kuyularımıza dokunan olmadı. Bu şekilde dokusuyla duruyor. Ceyhan’da yakın zamanda kapatılan bir kuyudan çıkan petrol benim köyümdeki kuyudan neden çıkmasın. İncelenip araştırılmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Köyün ileri gelenlerinden Ali Büyükikiz ise, Bir Türk şirketinin petrol aramak için uğraştığını fakat sonra bir daha geri gelmediklerini belirterek, '1961-63 yılları arasında köyümüze gelip petrol araştırması yapmaya başladılar. Önce bir Türk şirketi bu araştırmayı yapıyordu. Sonra Amerika şirketine verdiler. Türk şirketinin Diyarbakır’da işi varmış. Köye bütün tesisatlarını kurdular. Sonra bir müddet yerin altına indikten sonra bir deniz büyüklüğünde suya rast geldiler.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Yer altındaki bu suyu 5 metre 5 metre dondurarak aşağı indiler ve petrolü buldular. Sonra burada tesisat kurup işletecek yeterli petrol yok diye kapattılar. Ama daha sonra burayı 5 sene kontrol altında tuttular. Bir daha da geri gelmediler' açıklamasında bulundu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal