Pentagon Destekli Firma Coronavirüs Aşısını Bulduğunu Duyurdu

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından fonlanan, Kanada merkezli 'Medicagodlı ilaç firması, coronavirüs salgınına karşı aşı geliştirdiğini duyurdu.

13.03.2020-16:10 - (Son Güncelleme: 13.03.2020-16:41)

Çin'in Vuhan kentinden yayılmaya başlayan coronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya tedirgin olurken salgının henüz net bir tedavi yöntemi bulunamadı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından fonlanan Kanada merkezli 'Medicago' şirketi, coronavirüs aşısını geliştirdiklerini ve Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) onayını almaları halinde ayda 10 milyon aşıyı üretmeye başlayabileceklerini duyurdu.

"ENGELLER ORTADAN KALKARSA AŞI KASIM AYINA HAZIR OLUR"

Coronavirüsün genetik sekansını elde eder etmez 20 gün içinde aşıyı geliştirdiklerini belirten Medicago firmasının CEO'su Bruce Clark, genetik kodun özel bir yöntem ile elde edildiğini ve bu yöntemin de FDA tarafından onaylanmasına ihtiyaç duyduklarını aktardı. Clark, bürokratik engeller ortadan kaldırılırsa aşının kasım ayında hazır olacağını da söyledi.

Geçtiğimiz günlerde de İran ve İsrailli bir şirket aşıyı bulduklarını öne sürdü. Bu konu üzerine de konuşan Medicago CEO'su Clark, İsrailli şirkete gönderme bulunarak, kendi yöntemlerinin bu şirketten daha etkili ve güvenilir olduğunu iddia etti ve "Aşıyı geliştirdiklerini öne süren birkaç firma daha var ancak bunlar farklı teknolojiler. Bazıları, bırakın Covid-19'u henüz hiçbir konuda kendini kanıtlamamış olan RNA veya DNA bazlı aşı türleri. Umarım başarılı olurlar tabi." dedi.

BİTKİ KULLANILDI

Clark, kendi ekibinin başarısını ve bu kadar hızlı şekilde bir aşı geliştirilmesini kullandıkları yönteme dayandırdı. Clark yöntemi, aşı proteinlerini geliştirmek için biyolojik reaktör olarak geleneksel tavuk yumurtası değil bitki kullanılması olarak açıkladı. 

100 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

Pentagon'un Gelişmiş Savunma Araştırma ve Proje Ajansı'nın (DARPA) bu yeni yöntem nedeni ile Medicago'yu desteklediği ve bunun için 'Mavi Melek' programı çerçevesinde 100 milyon dolar bütçe ayırdığı belirtiliyor. Bu bütçenin aslan payının Medicago firmasının Kuzey Carolina eyaletinde kurulan yeni laboratuvarı için harcandığı aktarılıyor. 20 günde geliştirilen aşı da bu laboratuvarda üretildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal