Pegasus casus uygulaması nedir, nasıl bulaşır? Pegasus casus uygulaması telefonları nasıl etkiliyor?

Telefonlarda ortaya çıkan '' Pegasus '' adındaki casus uygulaması herkesi tedirgin etmeye baladı. Peki akıllı telefonlardaki ''Pegasus '' casus uygulaması nedir? Pegasus isimli casus uygulaması telefonlara nasıl bulaşıyor? İşte detaylar..

22.06.2022-01:02 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-01:02) Pegasus casus uygulaması nedir, nasıl bulaşır? Pegasus casus uygulaması telefonları nasıl etkiliyor?

Akıllı telefonlarımızda yüklü olan online mesajlaşma uygulaması WhatsApp tarafından gelen yeni tehlike bütün kullanıcıları tedirgin etmeye başladı. Telefonlardaki '' Pegasus '' adındaki casus uygulamasının bütün etkilerini ise sizler için araştırdık ve haberimizde yer verdik.

'' Pegasus '' adındaki casus uygulaması hakkında yapılan araştırma sonuçları açıklandı. Elde edilen sonuçlar ise oldukça dikkat çekiyor. Tam 36 ülkeye satışı yapılan bu sistemin 45 ülkede de bir sürü kullanıcının akıllı telefonlarına etki ettiği iddiası öne sürülmektedir. Aynı rapora göre yine 45 ülkenin olduğu listede Türkiye 'de yer almaktadır.

Pegasus casus uygulaması nedir

Pegasus casus uygulaması nedir ve telefonlara nasıl bulaşır?

Pegasus adındaki casus uygulaması, kısa mesaj içerikleri, tarayıcı geçmişi verileri, WhatsApp çağrıları ile mesajları, Gmail, Facebook, Skype, Viber ile Twitter gibi uygulamalardan gelen değerli verileri almaktadır. Ortaya atılan iddialara göre, Pegasus akıllı cihazların kamera ile mikrofonlarını da kontrol altına alma özelliğine sahip. Önceden dış basında yer alan haberlere bakıldığında Pegasus telefonların tuş kilitlerini aktif hale getirebiliyor ve ekran görüntüsü dahi alabilmektedir. Siber güvenlik uzmanları ise Pegasus uygulamasının '' Framaroot '' tekniğini kullanıp akıllı cihazları root edebiliyor. Fakat sözü edilen casus yazılımın 0 - day güvenlik açığını kullanıp kullanmadığı hakkında ise uzmanlar arasında bir ortak fikir yoktur.

Pegasus casus uygulaması nasıl bulaşır

Google araştırma merkezi tarafından yapılan analizlere göre, Pegasus hedeflerinin birçoğu İsrail 'dedir. Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Meksika ile ülkemizde bulunan kullanıcıların da hedef altında oldukları sık sık dile getirilen iddialar arasında yer alıyor. Sistemin üreticisi olan İsrail merkezli firma da basında çıkan haberlerden sonra yayınlamış oldukları mesajında çıkan iddiaları yalanladı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak yapılan bir habere göre de, İsrailli olan bir firma tarafından akıllı telefon sahiplerinin neredeyse hepsini ilgilendiren bir casus yazılım yayınlanmıştır. Hem Android hem de İOS kullanıcılarının telefonlarına musallat olan bu casus yazılım, telefonunuzda depolanmakta olan neredeyse tüm değerli verilerinizi ele geçirme gücüne sahiptir.

Sümeyra Koçak
sumeyrak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal