Pedofili nedir, ne demek? TDK Pedofili anlamı nedir? Pedofil kimlere denir, tedavisi var mı?

Son zamanlarda artan çocuk istismarı haberleri sonrasında pedofili kavramı sık sık gündeme geliyor. Peki, pedofili nedir, kimler pedofili olarak adlandırılır? Pedofilinin tedavisi var mıdır? İşte pedofiliye dair merak edilenler...

21.06.2022-11:26 - (Son Güncelleme: 21.06.2022-11:26) Pedofili nedir, ne demek? TDK Pedofili anlamı nedir? Pedofil kimlere denir, tedavisi var mı?

Gün geçmiyor ki çocuk istismarıyla ilgili yeni bir haber duymayalım. Her geçen gün artan çocuk istismarı olaylarıyla birlikte, pedofili kavramı da hayatımıza girmiş oldu. Peki, pedofili ne oluyor? TDK pedofili anlamı nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Pedofili nedir?

The American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) pedofiliyi, minimum 6 ay süren cinsel fantezi, dürtüleyen istek veya bir çocuk ile cinsel etkileşim içeren davranış biçimleri olarak tanımlamaktadır. Birçok vakada, pedofili, minimum 16 yaşında ve çocuktan minimum beş yaş büyük olmayı içeriyor. Pedofili olan kişiler, kendisinden küçük olan çocuklarla ilgili cinsel istismar dürtüsüne sahiptirler. 

 pedofili tedavi edilir mi

Kimler pedofil olarak tanımlanır?

Pedofilleri farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Pedofili, kişilere özgü veya özgü olmayan şekilde karakterize edilebiliyor. Kişiye özgü pedofil olanlar sadece çocuklara ilgi duyar. Bunlar, ergenlik dönemi başlamayan çocuklara ilgi duymazlar ve bu istekleri, çocukların olmaması halinde de uzun zaman sürer.

Kişiye özgü olmayan pedofillerse, çocuklarla birlikte yetişkin bireylere de ilgili olurlar. Erkek pedofillerin çoğu, çocuklar ile homoseksüel veya biseksüel ilişki arzularlar. Yani bunlar, sadece erkek veya kız çocuklarına karşı değil ikisine de ilgilidirler.

Pedofilinin nedene biyolojik ve çevresel etkenlerle bağlantılıdır. Yapılan çalışmalar beyindeki işlevsizliklerin pedofilide katkısı olduğunu gösteriyor. Kendini kontrol etme sorunu, aşırı dürtü ile bilişsel sapmalar örnek olarak verilebilir. Uzmanlar, cinsel tercihi belirleyen hastalıkların, insanın gelişim aşamasında kritik olan çocukluk döneminden kaynaklı olduğunu savunuyor. Birçok örnekte de istismarcıların, çocukluk dönemlerinde yaşadıkları travmaların izini taşıdıkları görülüyor.

 pedofil kime denir

Pedofilinin tedavisi var mıdır?

Pedofilinin net bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Pedofiliyle alakalı cinsel dürtüler hiçbir zaman kalıcı olarak ortadan kaybolmayabilir, bundan dolayı da tedavilerin amacı başka suçları engellenmeye odaklıdır.

Pedofiller ile ilgili detaylı bir araştırma yapan Yuli Grebchenko, pedofili hastalığının hayat boyu sürdüğünü, bundan dolayı da hayat boyu sürecek tedavi uygulanmasının şart olduğunu söylüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar, psikoterapi ile farmakoterapinin, pedofil bir bireye en iyi tedaviyi sunacak biçimde birleştirilebileceğini kanıtlıyor.

Pedofili hastalığında 3 ana farmakoterapi tedavi yöntemi vardır; eçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), luteinize edici hormonu salgılatan hormon (LHRH) ve leuprolid asetat (LA)'dır. Bu tedaviler, vücuttaki belli hormonlar ile kimyasalları hedef alarak yapılsa da birtakım yan etkileri bulunuyor. SSRI'lar şiddeti az olan hastalarda etkili olur. Bu hastalar sık sık cinsel yan etkilere maruz kalan kişilerdir.

 pedofili nedir

Şiddeti fazla olan hastalarda LA uygulanır. Bu yöntem, testosteronu, pedofili dürtüler ile beraber aşırı düşük seviyelere indirebilir. Ancak bu yöntem tehlikeli olmasıyla beraber oldukça da etkilidir.

Tedavi ilaçlarının en yenisi LHRS ise, cinsel uyarılara karşı sinirsel yanıt vermeyi azaltmaktadır. Bu yöntemin yan etkisi oldukça azdır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal