Ihlamur çayının faydalarını biliyor musunuz? İçerisinde bulunan zengin içerikler ile birçok derdinizin çözümü olacak! Mucizevi Ihlamur çayının faydaları

Aslında birçok kişinin yakından tanıdığı Ihlamur bitkisi çoğu zaman evlerimizin baş tacı olarak yer almaktadır. Türkiye'de çok bulunan ve birçok kişinin tükettiği bu çay hakkında bilinmeyen birçok gerçek de yer almaktadır. Peki, Ihlamur hakkında neler biliyorsunuz?İşte ıhlamur çayı hakkında merak edilen tüm gerçekler…

21.06.2022-02:10 - (Son Güncelleme: 18.08.2022-16:29)

Bitki örtüsü açısından oldukça zengin bir ülkede yaşarken sofralarımızda da birçok bitki çeşidi yer almaktadır. Özellikle yaz mevsiminin gelmesi ile Ihlamurlar da açarken bu bitkinin çayını tüketmekten çok güzel olacaktır. Evlerimizde sık sık kaynayan Ihlamur çayının faydalarını biliyor musunuz? Bu yazımızda ıhlamur çayı hakkındaki merak edilenleri açıkladık.İşte ıhlamur çayı hakkında merak edilen tüm gerçekler…

Ihlamur çayı nedir?

Oldukça hoş bir kokuya sahip olan ıhlamur çayı ıhlamur ağacının çiçeklerinden elde edilmektedir. Bu bitki içerisinde yüksek düzeyde antioksidan yer alır. Ayrıca içerisinde oldukça faydalı olan kemferol, kuersetin, saponin ve hesperidin gibi antioksidanlar yer almaktadır. Üstünde yer alan antioksidanlar vücuttaki iltihaplanmaya giderirken birçok hastalıkla da savaşmaktadır. Ihlamur bitkisi içerisinde A, B6, C ve P vitaminleri; kalsiyum, demir ve manganez gibi mineraller de yer alır.

Ihlamur çayının faydaları nelerdir?

Sık sık tüketilen ıhlamur çayı birçok derde deva olurken hangi durumlarda faydalı olduğu da merak edilmektedir. Ihlamur çayının faydaları şu şekildedir:

Ihlamur Çayının Faydaları

1. Kalp sağlığını korur.

Ihlamur kan basıncını düşürürken Kalp hastalıklarına karşı da savaşır. Kan damarlarında ve arterlerde bulunan iltihaplanmayı önleyici bir etkisi vardır. Ayrıca damar sertliği, kan pıhtısı ve aritmi gibi hastalıklarında önüne geçmektedir. Hipertansiyona da iyi Ihlamur bitkisi kalp hastalıklarında kullanılmaktadır. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışmakta fayda var.

2. Bağışıklığınızı güçlendirir ve hastalıklara karşı korur.

Açısından zengin olan Ihlamur vücuttaki hücrelere zarar veren bakterileri de öldürür. Bu nedenle sık sık soğuk algınlığı, grip, yüksek ateş gibi hastalıklarda ilk başvurulan çözüm Ihlamurdur. Boğaz ağrısı, öksürük ve burun tıkanıklığında da oldukça etkili olan bir çaydır. Çayın tüketilmesi vücutta bulunan mikropların ter yoluyla atılmasını sağlar.

3. Sindirim sistemine iyi gelir.

Bağırsak düzenleyerek sindirim sistemindeki problemleri azaltan ıhlamur çayı mide krampları, kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunların önüne geçmektedir. Yemeklerin arkasına tüketeceğiniz bir bardak ıhlamur çayı sindirim sistemimizdeki sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olur.

4. Cilt sağlığını korur. 

Genç kalmak isteyenler de bu çayın mucizevi etkisinden faydalanabilir. Düzenli olarak tükettiğiniz ıhlamur çayı cildinizin daha sağlıklı ve genç görünmesine neden olur.Antioksidan açısından oldukça zengin bir İçeriğe sahip olan Ihlamur serbest radikallere karşı savaşırken hücre yenilenmesini sağlar. Bu sayede cildinizdeki yaşlanma karşıtı belirtileri azalırken cilt bariyerinizde güçlenecektir. Tonik olarak kullandığım ıhlamur çayı iste cildinizde oluşan lekeleri açıcı bir etkisi bulunur.

Ihlamur Çayı Nedir

5. Sinir sistemine iyi gelir.

Ihlamur çayında sakinleştirici ve dinlendirici bir etki bulunur. Düzenli olarak ıhlamur çayı tüketen kişilerde stres ve kaygının azaldığı gözlemlenmiştir. Gece uyurken zorlanan kişiler yatmadan önce bir bardak ıhlamur çayı içerek daha derin ve güzel bir uykuya dalabilir.

6. İyi bir idrar söktürücüdür.

Ihlamur çayının diüretik etkisi yani idrar söktürücü bir özelliği bulunur. Safra ve karaciğer hastalıklarının da önüne geçen ıhlamur idrar üretilmesini sağlayarak mesanenizde ve böbreklerimiz de yer alan bakterilerin veya kötü hücrelerin atılmasına neden olur. Ayrıca Ihlamur çayının böbrek taşlarını düşürmeye de etkisi olduğunu söylemek gerekir.

7. Vücuttaki ödemi atar ve şişkinlikleri azaltır.

Ihlamur çayı ile vücudun sıvı alımı desteklenirken içerisine koyacağınız limon ile birlikte ödemlerinizden de kurtulabilirsiniz. Ayrıca kilo verme sürecinizde daha hızlı bir hale gelecektir.

Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Ihlamur çayı yapmak isteyen kişiler özellikle iki noktaya dikkat etmelidir. Ihlamur asla kaynatılmalıdır demleme yöntemi ile yapılması gerekir. Ihlamur çayının şu şekilde hazırlayabilirsiniz:

1 avuç ıhlamuru demliğe koyun ve iyice yıkayarak süzünüz.

Başka bir demlikte su kaynatınız.

Ardından kaynayan bu suyu Ihlamurlarınızın üzerine dökünüz.

Atlı kaynayan su demliğinin üzerine ıhlamurların yer aldığı demliği koyarak bir saat kadar kısık ateşte demlenmesini sağlayabilirsiniz.

Demlenen Ihlamur çayının içerisine isteyen kişiler bir çay kaşığı kadar bal da ekleyebilir.

Bu çayı günde 2 ya da 3 bardak içebilirsiniz.

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir

İbrahim Saraçoğlu'ndan tilya çayı önerisi

 Sadece 3 malzeme ile kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tilya çayı, açlık ve tokluk hormonlarını dengelerken içerisinde bulunan trilozit maddesi ile yağ yakımını hızlandırır. Metabolizmayı düzenlerken depolanan yağları da eritmeye başlar. Göbek, sırt, baldır ve kol bölgelerinde yer alan yağların yakılmasını sağlar. İbrahim Saraçoğlu bu çayın en az bir kere tüketilmesini önermektedir.

Tilya çayı malzemeleri

10 tane kuşburnu

10 gram ıhlamur

5 gram altın otu

1 litre su

Tilya çayı hazırlanışı

10 tane kuşburnunu bıçakla çiziniz.

Ardından kaynayan 1 litre suyun içerisine 10 gram Ihlamur ve 10 adet kuşburnu koyunuz.

5 dakika kadar kaynattıktan sonra içerisine altın otu ilave ederek 4 dakika daha kaynatmaya devam edin. Kaynayan bu çayı ocaktan alarak süzülme soğumasını bekleyin. Silecek kadar uluyan çayınızı günde 2 kere tüketebilirsiniz. Bu çayı yemeklerden 15-20 dakika önce bir su bardağı kadar tüketebilirsiniz.

Bu kürü yapan kişilerin bununla birlikte uzak durması gereken bazı besinlerde yer alır. Uzak durulması gereken besinler şu şekildedir:

Alkol, turşu, salamurası yapılmış besinler, soslar, konserve edilmiş ve fümelenmiş bütün et, balık türleri, salam, sucuk, sosis, kaşar peyniri ve eski kaşar, konserve meyveler ve aşırı olgunlaşmış, kurutulmuş meyveler ve protein bakımından zengin gıda takviyeleri

Bu küre uygulayan kişilerin gün içerisinde 1,5 litre su tüketmesi de önerilmektedir. Ayrıca kükürtlü sebze ve domates başta olmak üzere sebze ve meyve, yoğurt, süt, taze peynir, taze et, tavuk, balık, simit, kraker, yulaf ezmesi, çavdar, patates, pirinç, makarna ve ölçülü olmak şartı ile tüm baklagilleri tüketmeniz tavsiye edilir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal